Today's verse~

"On the Day when their tongues and their hands and their legs shall bear witness against them as to what they were doing." [24: 24]

Dec 20, 2011

Matrix Life! : Pagi di C 3.1.9

Assalamualaikum!

20 December 2011

7.48 AM

Aku sedang breakfast di meja study. Aku plan untuk ponteng kelas hari ni because esok ade mid term paper Microbiology. And, macam biase, aku study last minute. Suhu pagi ini 13 degree Celcius, di luar aku lihat kabus tebal meliputi jalan di belakang Malaysian Hall ni. Roommates aku masih belum bangkit dari tidur. Lalu ku buka Ipod, tekan Music, ku lihat playlist AkuMelayu. Dah lama aku tak dengar lagu-lagu Melayu dan Indonesia.

Lagu-lagu di dalam playlist tu semuanya mengingatkan aku kepada memori di zaman aku belajar di KMNS dulu. Memori kami, budak-budak bilik C 3.1.9...

***

19 December 2008

7.00 AM

Aku sedang memakai baju kurung untuk ke kuliah. Katy dan Anis Aneza masih di meja study sedang menyiapkan assignment Physics manakala Nor Anis keluar untuk menggosok tudungnya. Bunyi radio dari meja study Katy berkumandang lagu-lagu dari siaran Hot.fm. Sekarang, lagu Letto - Ruang rindu sedang dimainkan. Katy ikut menyanyi mengikut bait-bait lirik lagu, tidak lama kemudian, Anis Aneza pula turut menyanyi bersama. Nor Anis masuk ke bilik setelah selesai menggosok tudungnya, tiba-tiba menyanyi lagu Mohabbatein. Katy dan Anis Aneza terus menjerit tak puas hati. Lalu mereka bertiga bergaduh la. Sorang menjerit, sorang melompat-lompat. Aku hanya ketawa dengan gelagat mereka.

7.25 AM

Aku sudah selesai bertudung dan sedang menyiapkan beg dan buku untuk kubawa ke kuliah. Lagu Hot n Cold by Katy Perry sedang dimainkan. Kami berempat turut sama menyanyi. Tak lama kemudian, terdengar jeritan Nor Anis, "Ahhhh, sakit perut!!!!" Dia terus keluar ke tandas. Kami tergelak. Memang setiap pagi lebih kurang pukul tujuh setengah pasti kami akan dengar ayat tu.

Pukul 7.30, siaran Hot.fm menyiarkan slot panggilan hangit. Kami turut sama ketawa mendengarnya. Ketika itu kami semua sudah siap untuk ke kuliah. Kemudian kami semua keluar bersama-sama untuk ke kuliah.

***

Kenangan lama pasti akan membuatkanku tersenyum sendiri. Kenangan manis bersama sahabat-sahabat yang sangat berharga. Kami berkongsi ketawa, tangisan dan masalah bersama. Kini masing-masing sudah terpisah menuju haluan yang berbeda. Tapi kami semua masih punya memori yang sama. Memori manis yang akan kubawa ke akhir hayatku. :)

Ja ne.

No comments:

Related Posts with Thumbnails