Today's verse~

"On the Day when their tongues and their hands and their legs shall bear witness against them as to what they were doing." [24: 24]

Jul 6, 2011

Mencari pengalaman berharga~

Assalamualaikum!

Dah lama aku tak update.. Yeah, aku baru habis exam! Err, actually dah dua minggu dah habis.

Jadi, bagi seorang manusia yang suka berjalan seperti aku ni, dua minggu baru ini dihabiskan dengan berjalan sahaja. Round-round bandaraya Cairo. Oh, baru aku dapat merasa hidup seorang yang hidup di ibu negara. *Walaupun bukan ibu negara Malaysia* Fuh, BEST sangat, dengan jammed yang tak pernah selesai (pukul 2-3 pagi pun jammed lagi di sesetengah tempat), musim panas yang teramat sampai hampir menggelegak kepala otak gua, dan perangai sesetengah arab yang masih di takuk lama suka menipu duit orang. Kombinasi yang hebat.

Akan tetapi, aku masih berkeputusan untuk stay di bumi kinanah ini sepanjang cuti musim panas or also known as cuti semester jugak. Mula-mula aku rasa keputusan aku ni sangat la gila bangang bodoh sebab kebanyakan member2 aku balik Malaysia, so, tak ramai la member yang lepak dengan aku sepanjang cuti ni. Tetapi, bila aku fikir dua kali, ada suatu pengalaman berharga yang mungkin akan terlepas jika aku berkeputusan untuk pulang ke tanah air. Only God knows, right?

Niat utama kenapa aku tak balik tahun ni adalah disebabkan si dia. Siapakah si dia? Si dia yang hadir hanya setahun sekali. Yaa, Ramadhan al Mubarak. InsyaAllah aku nak mencuba untuk merasai pengalaman berpuasa ni bumi Mesir. Kata orang, bulan Ramadhan disambut dengan meriah oleh rakyat Mesir. Kalau nak tahu lebih tentang apa yang berbeza tentang Ramadhan di Malaysia dan Mesir, bacalah link ini. Rugi woo kalo belajar jauh-jauh tapi tak merasa budaya negeri orang.

Kemudian, raya nanti aku akan ke Turki buat kali kedua. Kali ini aku akan ke Ankara sebab ada cousin aku yang baru je posting kerja kat situ selama 2 tahun and then she asked me to join them along this Eid ul Fitri. Sambil menyelam minum air, bukan senang la pulak kan nak beraya di Turki. Hahahaha. Takpe, raya di Egypt aku ada peluang lagi next 2 years. *Tahun depan aku dijangka akan pulang ke Malaysia untuk MRI and melancong ke Korea*

Hahahaha. Aku tau korang jealous. I loooooove travelling~~

Sebab ketiga dan terakhir, sebab mak aku. Aku sengaja taknak balik sebab nak buli mak aku. Biar dia rindu gila-gila kat anak bongsu dia ni. Baru dia tau. Hahahaha. Derhaka kan anak mak ni? Ish3. Iye mak, sekejap je, tahun depan saya balik lah. Bak kata orang Terengganu, "Kelik pok kelik pok sapa tahung depang doh ambe sapa lah sakgi". Maksudnya : Pejam celik pejam celik, dah sampai tahun depan nanti sampai la saya. Hahaha, first time aku tulis slang Terengganu kat blog. Yang penting, mak jaga diri baik-baik kat rumah and don't overworked yourself. Tulang lutut mak tu bukannye dah sihat sangat nak buat kerja berat-berat. Asyik nak marah orang lupe makan ubat, mak pun sama jangan asyik lupe makan Ostesamin mak tu. Anak, mak sama je asyik lupa makan ubat. Hehehe. *ni kalo mak aku baca sure kena bebel lagi* Sorry mak!

Result akan keluar dalam masa terdekat. Peh~ aku serius rasa cuak sebab ada beberapa paper yang aku tak confident. Tapi, semuanya aku tawakkal 'alAllah je la sebab semua benda dah lepas, kalau nak menyesal pun tak dapat ubah juga result. Mak, doakan anak mak ye? Saya percaya, doa mak adalah antara yang paling mustajab bagi seorang anak.

For the next days before Ramadhan, aktiviti round Mesir masih akan tetap berjalan. InsyaAllah aku akan ke Hurghada, antara lokasi terkenal di pantai Laut Merah, lagi,, oh, Ain Sukhna, pun pantai jugak, dan ada juga plan nak ke Baltim Bay, puuuunnn pantai jugak! Anyway, pantai lah the best gateway untuk lari dari kesesakan bandaraya Kaherah dan untuk enjoy-enjoy bersama member-member. So, nanti korang akan lihat muka aku akan gelap daripada biasa akibat sunburn. Kepanasan di Mesir dijangka akan mencecah 42 degree Celcius.

Gelap la muka ai. Huh.

Ja ne~
Related Posts with Thumbnails