Today's verse~

"On the Day when their tongues and their hands and their legs shall bear witness against them as to what they were doing." [24: 24]

Dec 30, 2011

20+11 Facts about myself.

Assalamualaikum!

1. A friendly type person.

2. Loves rain.

3. Tall.

4. Loves travelling.

5. Fear of height.

6. A silent person, but will laugh her heart out.

7. A very shy person. But less people know this. Because I covered it with my friendly side.

8. Can be a very good listener.

9. Hates reading books.

10. Loves animals especially cats and dogs.

11. But fears SPIDERS !

12. Loves reading mangas and watching animes.

13. Sometimes can be a very emotional person.

14. But instead of that, I'm very sensitive with others' feelings.

15. A bowling maniac !

16. When I closed my heart for a person, I will never open it anymore.

17. Loves walking alone.

18. Hates it when some people said they knew everything about me.

19. A very independent person.

20. Sometimes talking with myself. And people around me could hear it and say "She's CRAZY!".

21. Hates hypocrites.

22. Loves winter season.

23. Music is my life~

24. When I love a person, I will stick to him until when he's no longer loves me.

25. Loves riding public transport.

26. But instead of that, I do LOVE driving.

27. Photography enthusiast !

28. Patriotic.

29. Loves my mother more than my own life. ;)

30. I value friendships more than anything.

31. When I'm sad and wanted to cry, I never tells anybody...

Yeah, that's me on 2011. And I might change again this 2012.

Happy New Year.


Dec 20, 2011

Matrix Life! : Pagi di C 3.1.9

Assalamualaikum!

20 December 2011

7.48 AM

Aku sedang breakfast di meja study. Aku plan untuk ponteng kelas hari ni because esok ade mid term paper Microbiology. And, macam biase, aku study last minute. Suhu pagi ini 13 degree Celcius, di luar aku lihat kabus tebal meliputi jalan di belakang Malaysian Hall ni. Roommates aku masih belum bangkit dari tidur. Lalu ku buka Ipod, tekan Music, ku lihat playlist AkuMelayu. Dah lama aku tak dengar lagu-lagu Melayu dan Indonesia.

Lagu-lagu di dalam playlist tu semuanya mengingatkan aku kepada memori di zaman aku belajar di KMNS dulu. Memori kami, budak-budak bilik C 3.1.9...

***

19 December 2008

7.00 AM

Aku sedang memakai baju kurung untuk ke kuliah. Katy dan Anis Aneza masih di meja study sedang menyiapkan assignment Physics manakala Nor Anis keluar untuk menggosok tudungnya. Bunyi radio dari meja study Katy berkumandang lagu-lagu dari siaran Hot.fm. Sekarang, lagu Letto - Ruang rindu sedang dimainkan. Katy ikut menyanyi mengikut bait-bait lirik lagu, tidak lama kemudian, Anis Aneza pula turut menyanyi bersama. Nor Anis masuk ke bilik setelah selesai menggosok tudungnya, tiba-tiba menyanyi lagu Mohabbatein. Katy dan Anis Aneza terus menjerit tak puas hati. Lalu mereka bertiga bergaduh la. Sorang menjerit, sorang melompat-lompat. Aku hanya ketawa dengan gelagat mereka.

7.25 AM

Aku sudah selesai bertudung dan sedang menyiapkan beg dan buku untuk kubawa ke kuliah. Lagu Hot n Cold by Katy Perry sedang dimainkan. Kami berempat turut sama menyanyi. Tak lama kemudian, terdengar jeritan Nor Anis, "Ahhhh, sakit perut!!!!" Dia terus keluar ke tandas. Kami tergelak. Memang setiap pagi lebih kurang pukul tujuh setengah pasti kami akan dengar ayat tu.

Pukul 7.30, siaran Hot.fm menyiarkan slot panggilan hangit. Kami turut sama ketawa mendengarnya. Ketika itu kami semua sudah siap untuk ke kuliah. Kemudian kami semua keluar bersama-sama untuk ke kuliah.

***

Kenangan lama pasti akan membuatkanku tersenyum sendiri. Kenangan manis bersama sahabat-sahabat yang sangat berharga. Kami berkongsi ketawa, tangisan dan masalah bersama. Kini masing-masing sudah terpisah menuju haluan yang berbeda. Tapi kami semua masih punya memori yang sama. Memori manis yang akan kubawa ke akhir hayatku. :)

Ja ne.

Dec 18, 2011

In another life, I...

 
For those who regrets of letting go. :)

Summer after high school when we first met
We make out in your Mustang to Radiohead
And on my 18th Birthday
We got matching tattoos

Used to steal your parents' liquor
And climb to the roof
Talk about our future
Like we had a clue
Never planned that one day
I'd be losing you

In another life
I would be your girl
We'd keep all our promises
Be us against the world

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

I was June and you were my Johnny Cash
Never one without the other we made a pact
Sometimes when I miss you
I put those records on

Someone said you had your tattoo removed
Saw you downtown singing the Blues
It's time to face the music
I'm no longer your muse

But in another life
I would be your girl
We'd keep all our promises
Be us against the world

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away
The one that got away

All this money can't buy me a time machine, no
It can't replace you with a million rings, no
I should've told you what you meant to me
'Cause now I paid the price

In another life
I would be your girl
We'd keep all our promises
Be us against the world

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

love her hair. :D

 P/S : There will be no another life, but there is AFTERLIFE. Love your life, dude.

Nov 24, 2011

Musim sejuk.

Assalamualaikum.

Musim sejuk. Musim yang aku nantikan kerana pada musim ini malamnya panjang. Aku pencinta malam, bulan dan bintang. Nama samaran aku di sini Laila (malam), kebiasaannya aku gunakan jika Arab bertanya namaku. Biasalah, di sini semua orang pun tak boleh nak dipercayai (walaupun aku tau itu kelemahan aku).

Segala baju nipis sudah disimpan elok-elok, ditukar ganti dengan baju tebal dan winter coat yang sudah digantung di dalam almari. Selimut tebal pun sudah dikeluarkan dari simpanan, heater, dan tak lupa selipar bilik (selipar bunny yang macam teddy bear) juga sudah dibeli. Haha, tak perlu mention semua tu kot.

Minggu lepas, ketika aku keluar melepak dengan kawan-kawan di Hayy 'Asyir, aku bertuah dapat merasa hujan perubahan musim. Kebetulan ketika tu aku berdiri di bawah langit malam, tiba-tiba hujan gerimis turun. Semua orang mencari perlindungan, cuma aku yang kekal berdiri di bawah hujan. Aku cintakan hujan. Demam teruk baru je nak hilang masa tu, nasib baik tak melarat.

Dua hari lepas aku ber-Skype dengan mak. Aku nampak mak macam sangat kebosanan. Setiap minggu pasti dia akan balik ke rumah barunya di kampung. Rasanya kalau aku ada di Malaysia, dia jarang pun ke sana. Mesti tiada orang yang nak dengar bebelan dia kat rumah. Aku je yang sanggup tadah telinga dengar panahan petir dari mulutnya. Sabar ye mak. Adik-beradik aku pun semuanya masih sama. Abang aku masih sama, masih belum stabil kewangan sendiri. Abah juga tiada khabarnya. Perbicaraan terakhir di mahkamah antara mak dan abah dijadualkan pada minggu depan. Masa seakan sangat lambat bergerak di sana.



Aku disini sedang mengalami tahap semangat yang paling rendah. Aku hampir hilang semangat di dalam diri. Aku sedang mencari penyelesaian untuk ini. Dah bermacam-macam cara yang aku gunakan, tapi masih sukar untuk aku atasi masalah ni. Tuhan, tolonglah, disaat aku masih sendiri, aku sangat perlukan semangat ni untuk bangun dan berdiri dengan sendiri.

Minggu depan genap 21 tahun aku hidup.

Ja ne.

Nov 14, 2011

Something to talk about : Bintang Kami~


Assalamualaikum!

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan gugusan bintang-bintang (di langit) dan Kami telah 
menghiasi langit itu bagi orang-orang yang memandang (nya)." [15:16]

Aku suka memandang langit pada waktu malam. Aku suka melihat jutaan bintang terhampar di langit malam. Imaginasiku berbisik, adakah para bintang sedang berkomunikasi sesama mereka? Adakah mereka gembira berada di atas sana?

Masa aku kecil-kecil dulu, aku selalu bermain dengan abang aku. Kami sangat rapat jika nak dibandingkan dengan kakak-kakak aku. Suatu malam tu, masa lepak-lepak tengok bintang, abang cakap, 

"Bintang yang berbaris tiga tu bintang aku punya." 

Aku menjawab, "Kalau macamtu, bintang aku pulak yang mengelilingi bintang berbaris tiga tu."

Kenangan masa kecil yang masih tetap diingatan. Walaupun kenangan itu mungkin dah lebih dari sepuluh tahun lalu tetapi aku masih ingat bintang kami. Kerana aku takkan pernah terlupa untuk melihat bintang setiap malam aku keluar.



Aku pun Google lah apa nama bintang 'kepunyaan' kami tu. Rupa-rupanya ia bernama Orion atau dikenali sebagai The Hunter. Tiga bintang yang abang punya tu namanya Belt of Orion manakala 4 bintang yang mengelilinginya (aku punya) juga termasuk di dalam gugusan Orion.


Orion's constellation

Walaupun hanya cerita zaman kecil, tapi bila tau rupa-rupanya banyak ilmu yang masih belum diketahui kita. Ilmu tentang bintang pun tersangat luas menjangkaui batasan pemikiran kita. Itu belum lagi masuk dalam galaksi yang lain. 

Lalu diri ni terasa kerdil. Walaupun kita rasa dah sangat banyak ilmu yang kita sudah pelajari, rupa-rupanya itu hanyalah sedikit sangat daripada ilmu milik Allah. Jadi, kenapa perlu berbangga sangat dengan ilmu yang seciput yang kita ada ni? Jangan terlalu berbangga, nanti hati musnah.

But then just now, I realized that I've stopped looking at the stars since awhile. When is it started? I guess maybe since the day you left me here, missing you alone.

Ja ne.

Nov 11, 2011

Beza impian, dan benda yang paling diinginkan.

Assalamualaikum..

Impian

Aku bukanlah seorang yang memasang impian yang tinggi menggunung. Aku juga bukanlah seorang yang bercita-cita besar. Aku seorang yang hanya menikmati masa yang aku sedang lalui sekarang.

Aku juga bukan seorang yang akan lakukan benda dengan bersungguh-sungguh, ya, aku akui tentang itu.

Things to do before I die

Yeah, there are things that I really wants to do before I die. When I woke up in the morning, I will always remember these things to be done.

1. Travel around the world

I'm still working on this one, and I hope that I could make it before I die.

2. Get married

Yeah, obviously. But not now.

3. Live far far away from the people that once knew me.

That's how it is.

Benda yang paling aku nak


Walaupun aku tidak memasang impian yang tinggi, tetapi aku masih punya benda yang aku inginkan. Ada benda yang aku nak, tapi aku masih belum dapat, ada benda yang aku nak dan aku dah dapat, dan ade benda yang aku nak, tapi aku takkan pernah dapat.

Aku hanya akan menikmati apa yang aku ada sekarang, supaya nanti aku takkan terlepas sesuatu yang aku sayang. Dan disebabkan aku pernah berada di ambang maut, aku takkan sia-siakan setiap saat nafas aku kerana dengan sakit yang pernah aku lalui, aku makin menghargai nyawa aku, dan khasnya, aku semakin menghargai tangan kiri aku yang pernah 'hilang'.

Since aku tau benda tu memang takkan pernah aku dapat, jadi boleh la aku tulis kat sini kan. Actually, aku ingin menjadi lelaki. Tau kenapa? Sebab aku sayang mak aku. Tetapi aku terima hakikat yang aku seorang perempuan. Dan aku still sayang mak aku.

Ja ne~

Oct 30, 2011

For you.

Assalamualaikum~




I hope my feelings will reach to you. Everything I'm doing now, I do it for you. I'm sorry if I've done something wrong to you, that you ask me to let you go. I really can't let you go, really, even if I'm trying it thousands of times. I want to take one step at a time with you, I'm not rushing you to do something we can't achieve now.

It's hard for me without you here. I took every minutes slowly, just to remember everything about you. I don't know why, but I feel that you will walk away from me in any time from now. It's like you want to disappear from me.

It's hard crying alone thinking about how can I go on without you anymore...

Don't ask me to let you go, because I really wouldn't want to.

Oct 18, 2011

How to say it...like...


I let it fall, my heart,
And as it fell you rose to claim it,
It was dark and I was over,
Until you kissed my lips and you saved me

My hands, they're strong
But my knees would fall too weak
To stand in your arms
Without falling to your feet

But there's a side to you
That I never knew, never knew
All the things you'd say
They were never true, never true
And the games you'd play
You would always win, always win

But I set fire to the rain
Watch it pour as I touched your face
Well, it burned while I cried
'Cause I heard it screaming out your name, your name

When I lay with you
I could stay there
Close my eyes
Feel you here forever
You and me together
Nothing gets better

'Cause there's a side to you
That I never knew, never knew
All the things you'd say
They were never true, never true
And the games you'd play
You would always win, always win


But I set fire to the rain
Watch it pour as I touched your face
Well, it burned while I cried
'Cause I heard it screaming out your name, your name

I set fire to the rain
And I threw us into the flames
Well, it felt something died
'Cause I knew that there was the last time, last time

Sometimes I wake up by the door
The heart you caught must be waiting for you
Even now when we're already over
I can't help myself from looking for you

I set fire to the rain
Watch it pour as I touched your face
Well, it burned while I cried
'Cause I heard it screaming out your name, your name

I set fire to the rain
And I threw us into the flames
Well, it felt something died
'Cause I knew that there was the last time, last time

Let it burn
Let it burn
Let it burn



Adele~

P/S : I love Adele's voice. It is strong, high notes, and full of emotions.

Oct 17, 2011

It's another hectic season of my life~

Assalamualaikum~

Welcome new semester, second year Dentistry. Ya, result aku dah keluar, Alhamdulillah dapat naik tahun. Aku sangat-sangat bersyukur dengan keputusan ni. Terima kasih mak kerana mendoakan saya. This semester, aku masih belajar beberapa general medical subjects, tambahan beberapa dental subjects, dan tak lupa beberapa subjek agama.

*Tarik nafas panjang-panjang*

  1. General Microbiology
  2. General Pathology
  3. General Pharmacology
  4. Crown & Bridge
  5. Restorative Dentistry
  6. Prosthodontics
  7. Oral & Dental Biology
  8. Al-Quran
  9. Fiqh
  10. Tafseer
  11. Evolution of Fiqh
*Fuh~*

Bila baca list macam ni pun agak breathtaking la jugak kan, ni belum lagi mengalami belajar semua ni. Boleh naik gila la aku. Kepala oh kepala... Kelas dah berjalan selama 2 minggu, semua subjek dah dikenalpasti learning objectives dan aku terasa agak nervous dengan subjek-subjek tahun ni because kebanyakan students yang sangkut ialah ketika berada di tahun ni. Boleh dikatakan tahun ni adalah tahun angker bagi pelajar dentistry. Tahun depan pulak dah masuk practical year. Gulp.

Musim sejuk semakin menghampiri. Aku mengharapkan semuanya baik-baik belaka. Aku tak mahu bersedih lagi, kerana aku sudah punya sebab kenapa aku perlu teruskan impian aku. Aku inginkan seseorang itu. Aku takkan lepaskan dua-dua : cita-cita dan orang yang aku sayang. Jadi, jalan yang terbaik ialah menjauhkan diri, supaya aku dapat tumpukan perhatian aku terhadap cita-cita aku, disamping hati aku tetap kukuh dengan keinginan terhadap dia.

Oh Tuhan, cepat la masa berlalu. Aku ingin kembali ke tempat asal ku. Aku rindukan mak. Aku ingin kembali ke tempat yang sepatutnya aku berada. Tuhan, tabahkan hati mak, kentalkan hatinya apabila dia ingin menangis, hilangkanlah kesakitan di hatinya. Aku betul-betul ingin berada disampingnya ketika di saat dia memerlukan seseorang kerana hati aku tau, dia sedang kesunyian... Walaupun mak mungkin dah tak baca blog ni, tapi saya nak mak tau yang saya sangat sayangkan mak, walaupun kadang-kadang saya susah nak berhubung dengan mak. I love you very much~

Ja ne!


Sep 25, 2011

Sedetik 10 tahun yang lalu~

Assalamualaikum.

25 September 2011, Malaysian Hall, Abbasiyah, Kaherah.
1.05 AM

Aku terbangun dari tidur kerana panggilan seorang sahabat yang punyai masalah. Selesai panggilan telefon, aku check inbox ku. Kuterima satu mesej berbunyi : 

"Find someone who can make you smile all the time and never give up on them, because I love to see you happy always, and I know that your heart wants to stop feeling pain." 

Indeed, aku betul-betul mahu berhenti merasai kesakitan itu. Parut-parut yang lama itu masih terasa pedihnya. Thank you for the message, friend. :)

Kemudian aku buka Ipod, cari calendar and tengok schedule untuk hari ni.

  1. Breakfast at Sofitel with Sofiya. (6.30 am)
  2. Malaysian Day Dinner at Kelab Bola Zamalek. (4.00 am)
  3. Nenek meninggal. (6.30 pm)
Ku tenung lama Ipod, fikiranku melayang merentasi jarak dan waktu...

25 September 2001, Kampung Batu Tiong, Dungun, Kuala Terengganu.
5.30 PM

Aku lihat makcik dan pakcik sebelah mak ramai berkunjung ke rumah cik Zah, ibu saudara ku di Kampung Batu Tiong, Dungun. Nenek terlantar di atas tilam di suatu sudut dinding. Aku lihat mak masih di sebelah nenek, memberi minum sedikit air masak, dan kemudian menyambung bacaan surah Yasin. Kemudian kuhampiri nenek, nafasnya dapat kudengari. Dadanya berombak. Tiada suara kedengaran dari mulutnya. Yang aku tahu, sebelah kiri tubuhnya sudah tidak dapat digerakkan kerana lumpuh beberapa hari yang lepas. Aku hanya memandang kosong. Kemudian ku rasa mengantuk, lalu aku masuk ke dalam bilik dan lelapkan mataku.

6.30 PM

Aku bangun dari tidurku. Aku terus keluar, dan menuju ke arah nenek. Mak datang kepadaku dan berkata, "Nenek dah tiada, nenek dah pergi, baru je sekejap tadi." Aku terkedu. Aku tiada di sisi nenek ketika dia menghembuskan nafas terakhirnya. Tanpa kusedari, aku menangis tanpa henti di sebelah arwah nenek. Kubacakan Yasin sambil diselangi tangisan. Tiada kata-kata yang mampu aku ungkap ketika itu. Itulah kali pertama aku kehilangan ahli keluarga terdekat, the one and only nenek yang sempat aku bersama. Ketika itu aku baru berumur 11 tahun. 

Pada malam itu, aku tidur disebelah mak, berdekatan dengan arwah nenek. Kali terakhir aku tidur di sampingnya. Air mata masih mengalir ketika itu. Arwah nenek ditanam pada pagi keesokan harinya di tanah perkuburan di belakang Kampung Batu Tiong. 

***

Ingatanku masih segar tentang arwah nenek. Bilik aku sekarang di rumah, dulu pernah menjadi bilik arwah nenek ketika aku masih kecil dan masih tidur di bilik mak. Aku masih ingat wajah arwah nenek. Arwah seorang pendiam, sama seperti mak, dan juga turun kepadaku sendiri. Aku sangat rindukan arwah nenek, walaupun ketika beliau masih ada, aku masih kecil dan tidak mengerti tentang kasih sayang.

Mati itu pasti. Al-Fatihah.

Sep 13, 2011

Aku ingin tau apa perasaannya..

Assalamualaikum~

Aku ingin tau, apa perasaan dia ketika membawa kereta di tengah2 malam mencari anak yang hilang.

Aku ingin tau, apa perasaan dia ketika tiap2 pagi bertekak dengan anak yang degil malas ke sekolah.

Aku ingin tau, apa perasaan dia ketika dapat tahu anaknya berkahwin lari.

Aku ingin tau, apa perasaan dia ketika mendapati dirinya dimadukan.

Aku ingin tau, apa perasaan dia ketika melihat anaknya yang terlantar di hospital.

Aku ingin tau, apa perasaan menjadi wanita sepertinya.

Tapi aku tau, tiada seorang yang sanggup menjadi sepertinya kecuali hanya dia, mak.

Ja ne..

Aug 24, 2011

The last picture of them.

Assalamualaikum.



The last picture ever of my mak and abah together. This picture was taken when i'm flying back to Egypt on September 2010.

Ja ne.

Aug 22, 2011

10 Tanda Hati MATI.

Assalamualaikum~


Sedikit sharing. ;)


10 TANDA HATI KITA MATI
Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah :

1.   Mengaku kenal Allah swt, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.
2.   Mengaku cinta kepada Rasulullah saw, tetapi mengabaikan sunnah baginda.
3.   Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.
4.   Memakan nikmat-nikmat Allah swt, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.
5.   Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.
6.   Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.
7.   Mengaku adanya siksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya. 
8.   Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya. 
9.   Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri. 
10. Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya.






Semoga hati kita semua masih belum mati~


Ja ne~

Aug 20, 2011

Result.

Assalamualaikum.

Yea result aku sudah keluar. Agak kecewa. Tapi masih bersyukur kerana diberi peluang kedua. InsyaAllah aku takkan sia-siakan peluang kedua yang diberi ni. Pulun habis-habisan!

Kata orang, kejayaan takkan datang bergolek. Apa yang kita dapat itu adalah hasil dari apa yang kita usahakan. 

Err, tapi result ni aku terpaksa rahsiakan daripada mak. Mak, saya minta maaf. Tapi bila dah dapat result untuk  kali kedua nanti baru saya bagitau mak okey? 

Doakan aku.

Ja ne~

Aug 19, 2011

Something to talk about : Hujan

Assalamualaikum~

Aku tahu bila waktu hujan akan turun. Aku tahu dari arah mana hujan akan turun. Aku tahu melalui bau hujan, angin, dan instinct dalam diri.

Aku juga suka bermain di dalam hujan, suka mandi hujan, suka mendengar bunyi air hujan yang turun. Secebis ketenangan dapat aku rasa apabila hujan tiba.

Setiap kali tiba musim tengkujuh, tiap-tiap hari hujan turun tanpa henti, tiap-tiap hari juga aku tak lepas daripada bermain hujan.

Ini kisah di Malaysia.

Aku di sini, di tanah kering yang kekerapan hujan tahunannya boleh dikira dengan jari. Malah bau hujan di sini juga berbeza. Sukar untuk aku menjangkakan kehadiran hujan di sini.

Dan aku di sini, merindui hujan di tanah tempat kelahiranku...

Ja ne~


Jul 6, 2011

Mencari pengalaman berharga~

Assalamualaikum!

Dah lama aku tak update.. Yeah, aku baru habis exam! Err, actually dah dua minggu dah habis.

Jadi, bagi seorang manusia yang suka berjalan seperti aku ni, dua minggu baru ini dihabiskan dengan berjalan sahaja. Round-round bandaraya Cairo. Oh, baru aku dapat merasa hidup seorang yang hidup di ibu negara. *Walaupun bukan ibu negara Malaysia* Fuh, BEST sangat, dengan jammed yang tak pernah selesai (pukul 2-3 pagi pun jammed lagi di sesetengah tempat), musim panas yang teramat sampai hampir menggelegak kepala otak gua, dan perangai sesetengah arab yang masih di takuk lama suka menipu duit orang. Kombinasi yang hebat.

Akan tetapi, aku masih berkeputusan untuk stay di bumi kinanah ini sepanjang cuti musim panas or also known as cuti semester jugak. Mula-mula aku rasa keputusan aku ni sangat la gila bangang bodoh sebab kebanyakan member2 aku balik Malaysia, so, tak ramai la member yang lepak dengan aku sepanjang cuti ni. Tetapi, bila aku fikir dua kali, ada suatu pengalaman berharga yang mungkin akan terlepas jika aku berkeputusan untuk pulang ke tanah air. Only God knows, right?

Niat utama kenapa aku tak balik tahun ni adalah disebabkan si dia. Siapakah si dia? Si dia yang hadir hanya setahun sekali. Yaa, Ramadhan al Mubarak. InsyaAllah aku nak mencuba untuk merasai pengalaman berpuasa ni bumi Mesir. Kata orang, bulan Ramadhan disambut dengan meriah oleh rakyat Mesir. Kalau nak tahu lebih tentang apa yang berbeza tentang Ramadhan di Malaysia dan Mesir, bacalah link ini. Rugi woo kalo belajar jauh-jauh tapi tak merasa budaya negeri orang.

Kemudian, raya nanti aku akan ke Turki buat kali kedua. Kali ini aku akan ke Ankara sebab ada cousin aku yang baru je posting kerja kat situ selama 2 tahun and then she asked me to join them along this Eid ul Fitri. Sambil menyelam minum air, bukan senang la pulak kan nak beraya di Turki. Hahahaha. Takpe, raya di Egypt aku ada peluang lagi next 2 years. *Tahun depan aku dijangka akan pulang ke Malaysia untuk MRI and melancong ke Korea*

Hahahaha. Aku tau korang jealous. I loooooove travelling~~

Sebab ketiga dan terakhir, sebab mak aku. Aku sengaja taknak balik sebab nak buli mak aku. Biar dia rindu gila-gila kat anak bongsu dia ni. Baru dia tau. Hahahaha. Derhaka kan anak mak ni? Ish3. Iye mak, sekejap je, tahun depan saya balik lah. Bak kata orang Terengganu, "Kelik pok kelik pok sapa tahung depang doh ambe sapa lah sakgi". Maksudnya : Pejam celik pejam celik, dah sampai tahun depan nanti sampai la saya. Hahaha, first time aku tulis slang Terengganu kat blog. Yang penting, mak jaga diri baik-baik kat rumah and don't overworked yourself. Tulang lutut mak tu bukannye dah sihat sangat nak buat kerja berat-berat. Asyik nak marah orang lupe makan ubat, mak pun sama jangan asyik lupe makan Ostesamin mak tu. Anak, mak sama je asyik lupa makan ubat. Hehehe. *ni kalo mak aku baca sure kena bebel lagi* Sorry mak!

Result akan keluar dalam masa terdekat. Peh~ aku serius rasa cuak sebab ada beberapa paper yang aku tak confident. Tapi, semuanya aku tawakkal 'alAllah je la sebab semua benda dah lepas, kalau nak menyesal pun tak dapat ubah juga result. Mak, doakan anak mak ye? Saya percaya, doa mak adalah antara yang paling mustajab bagi seorang anak.

For the next days before Ramadhan, aktiviti round Mesir masih akan tetap berjalan. InsyaAllah aku akan ke Hurghada, antara lokasi terkenal di pantai Laut Merah, lagi,, oh, Ain Sukhna, pun pantai jugak, dan ada juga plan nak ke Baltim Bay, puuuunnn pantai jugak! Anyway, pantai lah the best gateway untuk lari dari kesesakan bandaraya Kaherah dan untuk enjoy-enjoy bersama member-member. So, nanti korang akan lihat muka aku akan gelap daripada biasa akibat sunburn. Kepanasan di Mesir dijangka akan mencecah 42 degree Celcius.

Gelap la muka ai. Huh.

Ja ne~

Jun 7, 2011

Makan hati.

Assalamualaikum...

Sejak akhir-akhir ni setiap hari mesti aku akan menangis. Tak kiralah apa sebabnya. Dan sejak akhir-akhir ni aku banyak berjumpa dengan manusia-manusia pelik, yang tak pernah aku jumpa sebelum ni.

Ada seorang manusia yang aku jumpa, seorang yang sangat jujur. Terlalu jujur even jujur dalam ketawanya. Aku boleh tau perasaan orang lain, kerana aku seorang yang sangat sensitif tentang perasaan. Aku boleh tau kalau orang itu tak selesa dengan aku. Dan aku paling tak terima jika dia berpura-pura rasa selesa tapi sebenarnya dalam hatinya tak. Even aku bukan seorang yang sangat jujur dengan orang lain, tapi aku tau sama ada orang itu jujur dengan aku ataupun tidak. Aku tiada apa-apa kelebihan, cuma aku bergantung kepada intuisi atau instinct aku sendiri.

Bila aku bertemu dengan seorang manusia yang jujur ni, aku rasa bagaikan aku berjumpa dengan makhluk yang sangat berlawanan dengan aku. Aku tak benci dia, malah aku suka perangai dia yang jujur. Seolah-olah aku rasa, at least, ada jugak seorang manusia yang jujur dalam semua perkara. Aku even terima hampir semua teguran yang dia berikan. Tapi dalam masa yang sama, kejujuran dia membuatkan aku makan hati, lalu membuatkan aku menangis.

Ya, aku sangat tak sempurna. Aku seorang yang senang beralih emosi, seorang yang sangat emosional dan sensitif. Aku masih mencari sesorang yang boleh menerima aku yang seadanya sekarang, bukan seseorang yang ingin mengubah aku menjadi orang lain. Salah ke menjadi seorang yang emosional? Bagi aku, sangat susah untuk aku ubah diri aku yang sekarang. Hati yang sudah keras, susah sungguh untuk dilembutkan semula.

Aku rindukan seorang sahabat. Seorang yang menerima aku seadanya, dia yang bersungguh-sungguh mencuba untuk menjadi pelengkap bagi diri aku. Bila aku menjadi api, dia mencuba untuk menjadi air. Seorang yang sangat bersungguh-sungguh, dan sangat jujur padaku. Dimanakah dia sekarang? Sudahkah dia menemui bahagia?

May 31, 2011

Something to talk about : Atap rumah

Assalamualaikum~

Ketika itu sedang musim rambutan, bulan 8 kalau aku masih ingat, dan pohon rambutan di depan dan belakang rumah dipenuhi buah berwarna merah.

Lalu kupanjat pokok rambutan di belakang rumah. Panjat punya panjat, sampai ke atap rumah. Alang-alang dah ada di atas sana, aku terus naik ke atas atap rumah. Aku memang punya habit yang pelik, suka panjat atap rumah. Aku sukakan pemandangan langit dari atas atap. Seringkali aku tertidur seketika sambil melihat birunya langit. Tengok langit sambil makan rambutan, serius aku rindu gila dengan zaman kanak-kanak aku.

'Ini cerita 10 tahun lepas...'

Rasanya kalau atap atas rumah sewa aku sekarang ni dibuka pintunya, mesti aku dah jadikannya tempat lepak untuk aku lihat langit di siang hari, dan berbicara dengan bulan dan bintang di malam hari.

Rindu nak tengok bintang daripada tingkap bilik mak aku. Mak, adakah tidurmu lena di sana? Aku menanti khabar gembira darimu. Serius aku dah tak sabar lagi menunggu berita gembira yang dah 20 tahun aku nantikan.

Ja ne~

May 14, 2011

Farid Sadri.

Assalamualaikum!

Hari ni birthday brader aku yang sorang ni, Mofasad. Disebabkan kecomelan beliau yang berangan nak jadi raja untuk hari ni saje, aku tunaikan la permintaan beliau ni. Ni je hadiah hari jadi dari aku okey?

Happy Birthday ke ___ kepada Mohd Farid Sadri. Semoga cepat kahwin. Gugugu..

Okey tak wish aku? ;D Mane part tunaikan permintaan sebagai raja? Nanti la bila kau kahwin, maka jadi lah raja sehari. Kan? kan?

p/s : Gua stalker terhebat beliau kat fb. ;)

May 12, 2011

Baru hari ni ia tergerak.

Assalamualaikum~

Aku sedang leka stalking di facebook. Lalu aku singgah di profile anak saudara perempuan aku. Aku terbaca wall post tentang hari ibu. Aku rasa terkilan. Tahu kenapa? Anak saudara aku wish hari ibu bukan kepada ibu kandungnya, tapi kepada ibu tirinya. Hati aku tergerak. Ibu kandungnya sudah punyai keluarga lain dan sangat jarang berhubung dengan anak-anak hasil dengan bekas suami yang dulu. Lalu aku rasa sedih bagi pihak anak saudaraku. Walaupun dilayan endah tak endah oleh ibu tirinya, tapi ucapan hari ibu masih dititipkan buat ibu tirinya, bukan untuk ibu kandungnya.

I wonder, adakah aku sekuat dia untuk wish hari ibu untuk ibu tiri aku? Takkan. Walaupun kalau mak aku dah tiada pun, aku takkan wish hari ibu untuk ibu tiri aku. Dan aku rasa, tak pernah jugak aku wish hari bapa untuk bapak aku. Hati aku sangat keras. I've suffered too much that I can't be able to forgive people. Aku dan anak saudara aku, tak jauh beza perjalanan hidup.

Aku sangat berharap, hidup kami lepas ni akan jadi lebih baik daripada apa yang telah kami lalui.

Next Paper : Dental Biomaterials & Oral - 16/5/2011 & 17/5/2011

May 5, 2011

Entah la belalang, aku pun tak tau.

Assalamualaikum.

Sejak akhir-akhir ni aku rasa bersalah dengan banyak orang. Aku tak tau lah semuanya salah aku completely ataupun tak. Tapi rasa bersalah, rasa berat hati membuatkan jiwa aku tak tenang.

I wonder, patut ke tak aku berdiam diri untuk sementara waktu sampai semuanya kembali kepada asal? Tapi agak-agak, ianya akan kembali kepada asal ataupun semuanya akan berubah? Semuanya bermain permainan kebarangkalian, probability.

Rindu nak lepak dengan geng2 yang rapat dengan aku. Tapi semuanya berdiam diri. Jadi aku rasa sunyi.

Ja ne.

Apr 24, 2011

Dikurung!

Assalamualaikum!

Dah dua hari gua dikurung di tempat yang gua sendiri tak kenal. Tujuannya, supaya gua dapat study dengan aman. Ya, serius, dua hari ni gua dah tepu dengan ilmu Anatomy walaupun tak habis lagi ni. Terima kasih buat tuan rumah and the gang kerana menjaga aku dengan baik.

Dua hari aku tak keluar berjalan, dua hari jugak lah gua tak pakai duit. Tapi makan mestilah sedap, ada laksa penang, ada spageti, ada kfc, ada kari, ada pizza. Internet line pun terbaik la laju. Feels like home.

I wonder bila pulak nak balik pergunungan arma ni?

First paper ever : Anatomy & Histology Practical Exam (Thursday 28/4/2011)

Ja ne.

Apr 20, 2011

Believe yourself~

Assalamualaikum! ;)

The fact of you not being yourself is a very annoying thing. Manusia yang tak bersyukur dengan kelebihan yang dia ada dan berkejar-kejar untuk menjadi orang lain. What for?

Benda yang paling penting dalam hidup ialah kepercayaan kepada diri masing-masing. If dah tak percayakan diri sendiri jadi kita akan goyah. Asyik nampak kelebihan orang lain dan berkejar untuk menjadi orang lain.

Kita ada kelebihan yang tiada pada orang lain. Cuma kita yang tak mencuba untuk memahami diri sendiri. Be close to your heart, and hear what your heart beats for.

Imperfection.


Tiada manusia sempurna. Kalau ada pun manusia yang ada banyak kelebihan, dia masih bukan manusia yang sempurna. Setiap manusia punyai kelemahan masing-masing juga. So, kalau dah jumpa kelebihan sendiri, cuba la asah sedikit demi sedikit. Jangan mengejar kesempurnaan, kita boleh menjadi sempurna dengan diri kita yang sedia ada. ;)

Berusaha sehabis baik sehingga dapat apa yang kita nak juga satu kelebihan. Tak semua orang boleh berusaha macam kita. =) Think positive, love yourself, believe yourself.


peace~

Ja ne!

Apr 17, 2011

Mak gua cool~

Assalamualaikum!

Gua start exam 16 Mei - 20 Jun sebanyak 11 subjects dan Lab exams pulak start 28 April sebanyak 4 subjects. Oh my God! Seriously dah rasa cuak sesangat dah!

Tadi gua call mak gua, boleh pulak dia gelak bila gua cakap gua cuak nak exam. Oh, gua dah cakap kot sebelum ni yang gua tak pernah rasa cuak macam ni masa exam-exam yang dulu. Mungkin sebab tu lah kot mak gua rasa pelik pastu gelak tu. Nak kena mak ni. Takpe tahun ni gua tak balik. Mesti mak gua rindu gila kan kat gua. Tulah, gua balik je nak membebel panjang-panjang, kan gua dah tak balik cuti ni mesti beliau rasa sunyi gila sebab tak dapat nak membebel kat telinga gua. Oh, mesti gua pun rindu nak dengar beliau membebel nanti. Hahaha!

Part yang best bila budak-budak belajar luar negara ialah bila call family yang jauh di Malaysia. Tapi bagi gua, itu part yang paling tak best. Sebab, bila gua call mak gua, mesti beliau cakap sepatah je. Kalau gua tanya sepatah, sepatah la dia cakap. Tak sama bila gua duduk depan dia, mesti gua tak sempat tanya pun beliau dah keluarkan 50 ayat. 50 AYAT. Jadi gua sedih dan hampa bila tengok member-member gua boleh borak dengan mak-mak mereka selama 30-60 minit sedangkan gua tak sampai pun 10 minit mak gua dah gaduh-gaduh nak letak phone. Tch. Tau lah mak cool kan, jangan la terlebih cool dari gua pulak. Ehe.

Tapi gua dapat penyakit kronik la sejak-sejak ni. Tau ape? MALAS! Grrrrr~


cun tak kitorang berdua? Cun la, cun la...

Ape-ape pun, mak, I LOVE YOU! ;)

Ja ne!

Apr 13, 2011

Dah nak exam dah?

Assalamualaikum!

Ohh, cuak. Gua dah nak exam dah. Entah kenapa exam kitorang je yang start awal bulan 5, yang lain tak kiralah muhafazah mana pun mesti start awal bulan 6. Tapi gua tau sebab kitorang punya subjek semuanya 11 tak termasuk 3 carry subjek untuk tahun depan memang terlebih banyak dari orang lain. Tambahan lagi practical exam untuk general medical subjects dah nak mula minggu depan. Serius gua rasa seram sejuk.

Dengan sillabus yang masih banyak yang tak habis lagi, dengan kepala otak gua yang masih kosong lagi. Memang terbaik ah. Anyway, gua tak nak mengalah. Wish me luck semua! Gua memang nak bantai habis-habisan ah.

Tiba-tiba gua terkenang zaman SPM. Dulu gua ambik 13 subjek. Ehe~ ;D


oh, rindunya mak gua~~

Ja ne!

Apr 6, 2011

Mak gua dan lantai wad 3 Utara.

Assalamualaikum.

Hari ni borak-borak dengan sorang senpai. Terkeluar la pasal aku ada penyakit AVM kat dia. Teringat balik tentang mak yang jaga aku masa aku terlantar di dalam wad. Teringat aku tentang mak yang sanggup tidur atas lantai wad nak jaga  aku. Teringat aku tentang mak yang terpaksa bangun lewat-lewat malam nak pastikan aku makan ubat dan pergi ke tandas.

Agak-agak, aku mampu tak berkorban macam tu pada dia kelak? Kalau aku tak mampu pun, aku berdoa semoga Allah memberi ganjaran pahala berganda-ganda hebatnya kepada mak di akhirat kelak.

Rindu bebelan mak. Sebab aku malas nak baca buku dah la esok exam Anatomy. Bercinta betul aku dengan subjek anatomy ni. Kalau sekali dia bagi penangan bebelan dia tu, memang seminggu ar terngiang-ngiang dalam kepala aku apa yang dia cakap tu. Terkena tajam dan tepat kat kepala aku. Mak memang pengkritik terbaik.

Ish, nak call mak aku lah pagi esok. Nak suruh dia membebel panjang-panjang. ;)

Ja ne!

Apr 1, 2011

Matahari, bintang dan bulan.

Assalamualaikum~

Dulu aku ada matahari. Matahari yang memberi haba, kepanasan dalam hidup aku. Tempat aku menyatakan perasaan. Perasaan gembira, marah, sedih, semuanya hanya dia yang tahu. Matahari pendengar yang setia, dan juga pemberi rasa cinta. Berbadan kecil, tapi berhati besar. Aku sayang gila pada matahari.

Tapi suatu hari, aku menjadi tamak pada diri sendiri. Aku lukakan hati si matahari. Aku menafikan perasaannya padaku. Tapi sekalipun aku tak pernah tinggalkan perasaanku pada matahari. Aku bawa perasaanku bersama. Aku juga membuatkan dia salah faham. Sampai suatu masa, matahari bukan lagi milikku. Matahari bawa separuh hatiku pergi.

Tiada lagi kepanasan dan haba dalam hidupku. 

Ketika masih melangkah perjalanan hidup, aku ditemukan dengan bintang-bintang. Bintang-bintang yang kecil, kesayanganku. Bintang-bintang yang mampu membuat aku jadi diriku yang sebenar. Tapi hanya sementara. Bintang-bintang pun dah jauh dariku. Membawa secebis hatiku bersama.

Aku bukan lagi diriku.

Maka aku mula menginginkan bulan. Tapi bulan terlalu jauh untuk kugapai. Bulan yang sejuk, pendiam, dan berkarisma. Bulan yang bukan milikku. Aku hanya mampu merindui bulan, tanpa mampu mendekatinya. Dan aku takut untuk menyerahkan baki hatiku untuk bulan.

Bulan yang sangat mustahil untuk kugapai walaupun dalam tidurku.

Disaat aku jatuh, aku rindukan kepanasan matahari. Aku rindukan keceriaan matahari. Aku rindukan sayangku pada matahari. Aku yang sunyi tanpa matahari, bintang dan bulan, akan terus melangkah, mengubati hati sendiri. Sungguh, tiada lagi kepanasan dalam diriku, hanya tinggal kesejukan yang nyata membuat hatiku keras seperti batu.

"Hilangnya cintamu, menusuk hatiku
Ternyata memilih cinta yang fana
Perginya dirimu, merobek jantungku
Hingga ku terjatuh, dalam harapan..."





wants to be happy as much as i can.

Mar 29, 2011

Something to talk about : Aiskrim.

Assalamualaikum!

Dulu kan, setiap kali mak singgah kat kedai runcit Kartika mesti aku nak beli aiskrim yang cornetto tu. Dulu harganya RM2.00. Mak aku cakap, ambik aiskrim yang murah je yang 50 sen tu. Aku pun ikut je la. Mak aku cakap, makan yang cornetto tu nanti kotor kereta. Aku kan jenis makan comot.

Lepas besar sikit sekolah menengah, baru mak bagi aku makan aiskrim cornetto tu. Mula2 dapat memang excited sangat. Aha.

Tetiba teringat sebab sekarang ni aku tengah makan aiskrim pops yang nestle. Aiskrim kat dalam coklat bulat. Ahh, susah nak terangkan macam mana bentuk dia. Aku tak pernah pulak jumpa kat Malaysia. Sedap sangat. ;)

Ja ne!

Mar 25, 2011

Kimmy Ai, dan cerita tentang salji.

Assalamualaikum!

7 Feb 2011

6.00 AM

Bunyi telefon mengejutkan aku.

"Miss, your ferry to Bursa will be at 8.00 AM."

"Ok, thanks."

Aku terus bangun dan kejutkan kawanku. Kami bersiap-siap dan turun ke lobi hotel. Kami mengambil teksi ke Yenikapi Isekelesi (Pelabuhan Yenikapi). Kami tiba tepat pada masanya. Tak sampai 15 minit menunggu, akhirnya kami naiki juga feri. Cuaca tetap sejuk seperti biasa. Setelah sejam lebih, feri tiba di Yalova. Kemudian kami naiki pula bas ke Stesen Bas Bursa yang mengambil masa 45 minit kalau aku tak silap. Lepas tiba di stesen bas, kami bertanya warga tempatan cara untuk pergi ke destinasi bersalji, Uludag.

Setelah 2 kali kami lompat bas lagi sebab orang yang tadi tersilap bagi info, akhirnya kami sampai ke Feribot, tempat cable car. Masa tu dah tengahari. Kami dah pening fikir sama ada nak burn tiket feri balik atau pun naik atas sana sekejap je. Lastly, pengalaman manis yang kami pilih! Persetankan tiket balik feri tu, balik naik kaki pun boleh.


posing sekali sebelum naik~

Selepas sejam beratur nak beli tiket, berjaya juga kami mendaki gunung bersalji Uludag dengan cable car. Pemandangan dia sumpah cantik gila! Dah la aku ni rakyat Malaysia yang jakun bila jumpa salji kan, mestilah jakun! 



Sampai je kat atas tu, kami naik van (lagi) untuk ke tempat ski. Tiba di tempat ski, kami menyewa peralatan ski. Buat-buat pandai sendiri lah kan nak sangat main ski. Hambek kau susah gila nak control tu. Berkali-kali ganda lebih susah daripada main rollerblade. Dulu masa kecik-kecik aku terer main benda alah tu, tapi sekarang dah besar jin badan dah tak balance dah (alasan).


Sejuk sangat. Pakai tebal2 pun tak jadi apa-apa. Trrrr..trrrr..trrr...


Ramai gila orang!


Muka happy + excited + punggung tak tahan sejuk duduk atas ais.


Get ready untuk turun ke bawah lepas dah berkali-kali practice. ;)


Muka lepas jatuh berguling-guling dalam cubaan pertama turun dari tempat tinggi. Pucat semacam je kan. Tu pun sebab hilang kawalan + panic + terlanggar orang.

Lepas tu tak give up lagi, main-main kat bawah dulu. Practice lagi dan lagi, then naik atas balik. Bagi cubaan kedua dan yang terakhir, aku berjaya turun ke bawah tanpa jatuh. Ya! Lepas penat berski, kami singgah makan kat sebuah cafe sambil memanaskan badan. Kemudian kami lompat-lompat turun dari gunung Uludag. Mula-mula main van dari puncak turun ke stesen bas kat mana entah katanya nak hantar terus ke Bursa tapi tak sampai pun, kemudian kami naik bas dari situ ke Stesen bas Bursa, dan naik lagi bas untuk ke Istanbul. Sepanjang perjalanan aku asyik tidur je. Terlalu penat. Sampai hotel wajib terus pengsan!

8 Februari 2011

Kami breakfast buat kali terakhir di Istanbul, bergambar dan destinasi terakhir kami di Istanbul ialah Old Bazaar. Serius besar gila pasar ni dan mempunyai banyak entrance dari setiap sudut. Aku dah pening bila masuk tu, pusing-pusing keluar jalan lain pulak, hais. Kalau main sorok-sorok mesti best tak jumpa. Aku beli sedikit buah tangan untuk family dan kawan terdekat. Sorry la buat member-member yang tak dapat, bukan kedekut tapi aku save bajet. 


entrance untuk ke Old Bazaar.

Selesai membeli-belah, kami kembali ke hotel, packing bag, dan terus ke airport. Dekat airport jugak aku beli tiket balik ke Malaysia dari Greece. Tiket Gulf Air, transit dekat Bahrain ke Malaysia harganya 400 euro. Kau kira sendiri lah dalam RM, sengkek aku.

Well, goodbye Turkey, i will come again if i have time and money. I really have a nice memory there. Orang turki pun polite dan suka membantu orang. I will not forget those memories. 

Then, next destination : Greece, here we come! (^___^)

Ja ne~

Feb 27, 2011

A journey to Istanbul, Turkiye~ Part 1

Assalamualaikum.

3 February 2011

Aku bertolak ke Terminal 3 Cairo International Airport. Bercadang kalau rusuhan yang berlaku di tengah bandar merebak ke lapangan terbang akan menyukarkan lagi keadaan. Jadi, aku memilih untuk tidur di lantai airport.

4 February 2011

Flight dijangka pukul 3.50 petang ni. Aku masih sabar menunggu. Tepat pukul 1, tiada list flight yang bakal aku naiki. Aku ke kaunter pertanyaan Egypt Air.

"Sorry miss, this flight is cancelled. It may be postponed to tomorrow in the early morning."

Argh! Terpaksa menunggu lagi! Aku terpaksa akur. Nak je aku tawarkan diri jadi pilot untuk terbang petang tu jugak. Sabar...

5 February 2011

Pukul 6.30 pagi.

Peristiwa yang sama berulang, flight kami cancel lagi dan postpone ke hari esok. Pada masa tu aku dah mula berfikir untuk balik terus ke Malaysia. Ops Piramid masih belum berakhir jadi aku masih berpeluang untuk mendaftarkan diri untuk kembali ke Malaysia bersama ribuan lagi pelajar yang masih terkandas di Terminal 1, pusat pengumpulan pelajar dan penerbangan untuk Ops Piramid. Aku yang keletihan menanti dan menahan kemarahan yang membara di hati terus tertidur.

Pukul 12.00 tengah hari.

Aku terbangun. Aku bersihkan diri di tandas dan kemudian kembali ke tempat duduk kami. Sahabatku naik ke tingkat atas, departure hall dengan harapan akan ada flight yang berlepas ke istanbul petang itu. Kemudian dia kembali dan memberitahu bahawa ada flight yang akan ke istanbul petang ini pukul 3.50 pm. Tanpa berlengah aku tolak troli bagasi laju-laju ke tingkat atas. Aku ke kaunter pertanyaan.

"Sir, can you put us in the waiting list for the flight to Istanbul 3.50 pm?"

Lelaki yang berada di kaunter terus mengambil itinerary yang berada di tanganku lalu mengangkat gagang telefon dan bercakap dalam bahasa arab yang mana aku kurang pasti apa maksudnya. Di dalam hati aku berdoa panjang semoga ada kekosongan untuk petang ni. Lepas bercakap di telefon, lelaki tadi berkata, "Please go to the security now." sambil menulis sesuatu di atas itinerary tadi.

Dengan pantas aku menuju masuk ke security check dan menghulurkan kertas itinerary. Alhamdulillah, kami berjaya melepasi security dan juga menerima boarding pass. Aku sangat bersyukur kerana tak perlu terkandas di sini untuk sehari lagi. Penantian yang sangat meyeksakan. Sambil aku berjalan menuju ke pintu kapal terbang, aku berkata, "Goodbye Egypt!" Sungguh, aku tak pasti adakah aku akan kembali memijak tanah berdebu dan bersejarah ini lagi. Sehinggakan disaat aku memakai tali pinggang keselamatan di dalam kapal terbang, aku masih tak percaya yang aku akan meninggalkan bumi Mesir ni dalam beberapa minit lagi.


terima kasih Egypt Air, kerana membenarkan kami keluar dari Egypt. Haha.


Pukul 5.30

Touch down at Atartuk International Airport, Istanbul. Setelah mengambil bagasi dan mengeluarkan wang, aku ke kaunter booking hotel. Setelah menerima sekeping map dan resit hotel, kami menuju ke hotel dengan menaiki shuttle car yang disediakan oleh ejen. Jalan raya di sini lebih kurang dengan Malaysia, cuma bezanya driver di sebelah kiri. Bandarnya besar seperti bandar Kuala Lumpur, dipenuhi bangunan pencakar langit. Suhu : 8 degree celcius. Sejuk!

Tiba di hotel, aku bersihkan diri, dan merangka jadual untuk esok berdasarkan peta yang ada. Masa untuk malam ni masih ada, jadi aku berkeputusan untuk ke Taksim Square. Ianya lebih kurang macam jalan Abbas 'Aqad di Mesir. Di Malaysia aku tak pasti, mungkin macam Jalan Bukit Bintang kot. Ish, ye ke? Tak pasti lah gua bukan orang KL. Jalan-jalan dulu, survey apa yang ada. Banyak kedai yang dah tutup. Masa tu dah pukul 11 pm. Rupa-rupanya musim sejuk diorang tutup awal sebab malam awal. Masa kami sampai pukul 5 pm tadi pun dah gelap. Balik hotel, terus pengsan kepenatan yang teramat sangat.



6 Februari 2011

Akibat kepenatan yang amat, aku terbangun lambat. Nasib baik belum pukul 10, kalau tak, terlepas lah breakfast ku. Lepas breakfast, terus keluar berbekalkan sekeping peta dan D90 mencari Blue Mosque. Tak sampai 10 minit, kami bertemu juga dengan Blue Mosque. Cuaca sejuk walaupun matahari riang mengeluarkan sinarnya. Disebelah Blue Mosque kulihat beberapa wanita tua menghulurkan piring yang dipenuhi makanan burung merpati kepada pengunjung. Aku juga tak melepaskan peluang. Seperti yang aku jangkakan, Blue Mosque ni sangat cantik dan besar. Juga ramai pelancong datang dari seluruh dunia. Di sebelah masjid ni terdapat Makam Sultan Ahmet dan kerabatnya. Kami singgah solat di Blue Mosque.


sempat memikat burung merpati di Istanbul...


Sultanahmet Mosque (Blue Mosque)

Kemudian kami ke Basilica Cistern. Ruangan bawah tanah terdiri dari tiang2 yang tersusun rapi, dan kolam di bahagian bawah. Serius cantik!


Underground Basilica Cistern

Lokasi seterusnya Hagia Sophia, tinggalan yang dahulunya gereja telah dijadikan masjid. Sekarang ni completely dijadikan muzium. Aku sangat teruja dengan binaan masjid ni. Terasa seperti kembali ke zaman empayar Ottoman.


inside of Aya Sophia/Hagia Sophia




perhatikan di bawah ada mimbar, dan diatas ada Mary dan Jesus.


wishing column - kononnya your wish will come true lah. ;)


from second floor

Kemudian aku ke Topkapi Palace. Ruangan istananya yang sangat luas, dihiasi taman yang cantik serta pokok2 yang tinggi. Suasana petang tu sangat tenang dan nyaman. Bagi yang suka berjalan dikelilingi pokok dan bunyi burung2, this place is the most suitable for you!


topkapi palace



pemandangan lautan Bhosphorus dari topkapi palace. 




Lepas keluar dari pagar istana, kami berjalan ke taman di sebelah istana pula. Walaupun penat, tapi bagi aku, rasa sangat rugi kalau tak meneruskan perjalanan. Tanpa dijangka, kami tiba di pelabuhan feri berhampiran kawasan Eminonu. Wah, tak sangka aku dah jauh berjalan. Kami decide untuk membeli tiket feri untuk ke Bursa keesokan hari. Aku bertanya beberapa orang tempatan, tapi mereka tak faham bahasa inggeris.

Tiba-tiba datang seorang lelaki tempatan berumur lewat 40-an menegur kami dalam bahasa inggeris. Beliau cam kami orang Malaysia. Beliau pernah bekerja di Perak tak lama dulu. Beliau sangat suka orang Malaysia kerana suka membantu orang. Bangga sekejap aku. Beliau kemudian membawa kami ke pelabuhan feri Yenikapi dan membantu kami membeli tiket. Oh, terasa sangat terhutang budi dengan beliau. Ya, di kala aku kesusahan, pasti ada orang yang akan membantu. Alhamdulillah~ Setelah mendapat tiket, kami berpisah dengan lelaki tersebut di Eminonu, dan kami menuju ke Taksim Square buat kali kedua. Kami terserempak dengan sekumpulan pelajar Malaysia yang belajar di Jordan di dalam train menuju ke Taksim. Aku sempat menangkap sepasang winter coat untuk main salji esok dan satu backpack Adidas. Hooyeah~

Cerita pasal main salji ni.. hmm.. next entry plak la ye? Hehehehe~

Ja ne!

Feb 14, 2011

Bapak gua~

Assalamualaikum~

Aku tak pernah expect yang bapak akan datang jumpa aku kat airport. Semasa aku sampai aku call mak kata on the way. 5 minit lepas tu aku nampak bapak. Mulanya aku sangka mak call bapak suruh datang jumpa aku so aku relax je lah salam ngan dia pastu borak-borak. Kata bapak dia datang dengan motosikal. Aku mula hairan.

So then lepas mak sampai, bapak angkatkan beg aku bawak masuk boot kereta pastu belah. Masuk dalam kereta mak tanya,

"Kau ke yang call bapak suruh datang?"
"Ape ke halnya kite nak call bapak pulak, bukan ke mak yang suruh dia datang ke?"
"Buat ape plak nak suruh dia datang. Buang karen je..."
"Habis tu camne dia tau flight orang pukul 9 sampai?"
"Akak Nor lah tu kot." Abang aku menyampuk.

Oh, rupanya bapak dah lama tak in touch sangat dengan family. Sekarang asyik busy tolong bini dia yg lagi satu tu berniaga kedai kopi kat Chabang Tiga kata mak.

Aku keliru. Apa yang aku nak rasa ek? Kesian atau 'oh-you-deserve-it-because-you-sendiri-cari-pasal'? Serius, aku rasa kesian. Macam dia dah tak diterima sampai nak jumpa anak dia yang belajar jauh ni pun nak kena curi-curi jugak. :'(

Coming up next : Update jalan-jalan ke Turki. (masih dalam pembikinan)

Ja ne!

Feb 12, 2011

Malaysia!

Assalamualaikum!

Yeay! Dah habis round Istanbul and Athens! Now waiting for boarding for Malaysia! (^______^)


skiing~ Awesome!

Feb 5, 2011

Disaat Aku Mencintaimu.

Assalamualaikum~

Setelah dua hari bermalam di Cairo Airport, akhirnya hari ni Allah makbulkan doa aku. Tiba-tiba ada kosong dua seat untuk flight petang ni. Sepatutnya kami delay ke petang esok. Alhamdulillah. Kurang sikit kesedihan yang aku rasa. Sekarang rasa excited, dan berdebar sebab memang rasa tak terancang pun untuk terbang hari ni.

Subuh tadi, seseorang memberikan sebuah lagu untuk aku. Aku pernah dengar lagu tu sebelum ni tapi takde rasa apa-apa sangat. Bila lagu ni berikan oleh seseorang untuk aku, aku rasa terharu, sedih. Sebaik saja aku dengar lagu tu, air mata aku tak tertahan lagi lalu jatuh di hadapan orang tu. 


Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Sayang Akmal Kamal, Aiman Kamal, Nadra Ruba'i dan Naufal Ruba'i. Jangan tinggalkan aku boleh? Jom sambung lagi belajar kat Mesir nanti k? Really, I need you all.


Semoga percutian ke Turki dan Greece ni akan menjadi kenangan manis buatku.

*Written immediately after checking in. Waiting for boarding in 30 minutes from now. 

Take care and ja ne~

Feb 3, 2011

Turki, Greece in love~ Bye Egypt. *sob2*

Assalamualaikum!

Ohh, rindunya blog ni! Akhirnya baru dapat online hari ni! Korang semua apa khabar??? Aku kat sini sihat dan selamat Alhamdulillah~ T_T

Kepada sesiapa yang singgah ke blog ni, terima kasih daun keladi. ;) Oh, rupa-rupanya riot di Egypt ni menjadi gempar di Malaysia sana ek? Jangan risau, everything is going to be fine. Cuma ada beberapa masalah berkaitan universiti dan cuti, exam semua.

Kesian pulak ramai family student yang datang niat nak bercuti kat Mesir. Vacation jadi huru-hara. Salah timing la tu. Ada hikmahnya. Takpe, lain kali datang lagi ye? ;D (Nasib baik mak sempat datang bercuti pendek kat sini.. hehe..)

Flight ke Turki hari Jumaat ni. Esok aku akan gerak ke airport walaupun dengar cerita ramai yang terkandas kat sana. Tapi group member2 aku jugak dah selamat sampai ke Turki 1 hb lalu. So, I assume flight to Turki won't be disturbed. Then, I will take flight from Athens to Malaysia. Mak dah berapa kali ulang suruh balik Malaysia cepat2. Hehe. Don't worry mak, I will be back to you. Lagi 10++ hari je mak, sabar, sabar.

Doakan keselamatan kami semua di sini.

Later updates will come soon when I arrived in Turki.

Ja ne!

Jan 8, 2011

Hiatus!

Assalamualaikum!

I will be on hiatus starting from now until the end of January. Exam! Exam! Grrrr! I will be missing you all and thanks for visiting here! ;)

Take care handsomes and beauties! (^______^)



Ja ne!

Jan 3, 2011

The Most Beautiful Woman~

Assalamualaikum~

Every woman is beautiful~ Yes, there's no doubt about it. It depends on how you look at that woman. She's maybe beautiful because of her appearance, maybe because of her words, and maybe because of her actions. Of every beautiful women I've met in this world, I found only one which is the MOST beautiful woman ever : My mother. =)

my mother. this photo taken by my brother.

"There's something about you now,
I can't quite figure out,
Everything she does is beautiful,
Everything she does is right."

All I need is your blessings. All I need is your warmth. All I need is you.

p/s : She's beautiful right? Just like her daughter. HAHA! XD

Ja ne!

Related Posts with Thumbnails