Today's verse~

"On the Day when their tongues and their hands and their legs shall bear witness against them as to what they were doing." [24: 24]

Oct 28, 2010

Pantai Alex dan Duit duit duit!

Assalamualaikum.

Phew. Aku tiba di rumah semalam pukul 9.30 pm. Perjalanan ke Alexandria memang best! Sebenarnya trip ni adalah sebab ada Kursus Bina Insan Gemilang anjuran MAIDAM dan Yayasan Terengganu juga dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu dan juga penyerahan wang zakat. Trip 2 hari 1 malam tidur kat hotel Cleopatra kat tepi pantai Alex. Semua sponsored, itu yang paling penting. Hehe.


di lobi hotel.

Benda yang paling penting bagi aku, pantai. Aku memang sangat sukakan pantai dan air laut!!! Tapi kat sini takde kesempatan nak mandi and main air laut. Sob2. Rindu pantai Batu Pelanduk kat kampung aku tu. Kecik-kecik dulu suka mandi pantai tu.

Aku gerak dari Kaherah pukul 3.30 am naik tremco. Sampai sana pukul 6.30 am. Terus gerak ke dewan. Memang sharp lah kami sampai sana pukul 7.30 am. Antara yang terawal menjejakkan kaki. Bangga, bangga. Dapat jugak jumpa beberapa kawan yang dari muhafazah lain contohnya Amy Syuhada and Azfar dari Mansoura. Dan dapat kenal ramai lagi rakyat2 Terengganu yang menuntut di Mesir. Tak sangka ramai rupanya.


Amy Syuhada.


Yang membuat aku teruja bila tengok pemandangan senja di pantai Alex! Tengok dari tingkap hotel tingkat 7, lagilah cantik. MasyaAllah! ;)

Malam tu free, so keluar jalan-jalan ke San Stefano. Sempat tangkap satu shirt murah..agaga. Esoknya selepas habis program, kami makan-makan di tepi pantai. Kuat gila angin! Lepas makan terus gerak ke City Centre. Aisey, tertangkap pulak sepasang kasut and sehelai lagi baju. Kering duit, kering. 


suasana lepas subuh.


tengah hari di pantai Alex. Panas!


di City Centre. wink3!

Balik naik tren! Yeay! Ish, tapikan kenapa Alex sejuk sangat ha? Jeles sebab kat sini panas lagi. Grr.

To Nauratul Nadiah, sorry tak contact. Actually nak jumpa u tapi masa tak mengizinkan. Dah siap mintak nombor u dari Hani lagi. Isk3. Lain kali kita jumpa k? (^____^)

p/s : Hari ni tak pergi kelas. Penat lerr. Ish3. Teruk betul perangai. I need someone to be my spirit booster!!!


Kalau aku jadi nerdy okey tak?

Oct 25, 2010

Express your feelings!

Assalamualaikum!

Dah baca entry Asada yang tentang perlawanan bowling kami? Har har har.

Apa khabar semua? Wah, sejak-sejak entry Asada keluar, trafik mencanak naik. Bahaya jugak blog beliau tu. Yelah, mana pernah orang ramai datang secara mendadak ke blog aku ni. Seram sejuk aku mengalaminya. Fuh~ Anyway, selamat datang semua ke blog tak seberapa ni. Tinggalkan link, insyaAllah aku akan melawat blog anda sama ada cepat atau lambat. Dan thanks juga kepada yang singgah dah follow. ;D

Soalan bertuah hari ini : Bagaimana nak menzahirkan perasaan kita?
Aku selalu perhatikan manusia di sekeliling aku. Macam-macam perasaan wujud kat dunia ni. Dan cara kita meluahkan perasaan pun berbeza-beza setiap orang.

Marah dan benci.

Kalau marah je, mesti tinggikan suara. Itu kalau pak arab teksi kat sinilah. Hehe. Ada yang jenis menangis bila marah. Ada yang memendam perasaan. Pendam banyak-banyak, then lepaskan macam gunung berapi gitu. Wah wah, takut lah kalau yang pendam ni.

Cuba baca entry saudara Paat ni. Sangat berguna untuk orang yang marah, benci, tak puas hati dan sewaktu dengannya.

Sayang.

Aku suka tengok bila seorang ayah dukung anak kecik dia. Macam best. Hehe. Saling menjaga antara satu sama lain, caring. Love need no words. =)

Gembira.

Melompat hingga ke langit. Senyum sampai ke hujung TMJ. Benda apa pulak TMJ ni? Tempora Mandibular Joint lah. =) Ketawa tak ingat dunia. Ada jugak sesetengah orang yang kita tak nampak beliau sedang gembira. Orang macam tu mesti cool. Haha.

Sedih.

Menangis lah. Ape lagi. Hahaha. Ada yang hanya menangis dalam hati. =')

Just express your feelings lah. Kalau marah, cakap marah. No need nak berkias-kias bagai. And kalau sedih, jangan sedih sendirian. You have friends around you. Gunakan mereka sebaiknya. (Eh, betul ke ayat ni?) Jangan rasa menyesal kalau perasaan yang nak disampaikan hanya terkubur begitu saja. Apa yang penting, don't get off from the track. Don't lose hope, and senyum selalu. Every life has it's own colours.

Jangan jadi macam aku yang sangat menyesal sebab tak luahkan perasaan. Akhirnya, sendiri yang tanggung. Hais~

p/s : Lewat malam ni aku gerak ke Alexandria dengan lagi 3 orang kawan. Ade program anjuran Maidam and majlis penyampaian zakat. Duit, duit, duit. Hehehe. So, nanti lepas balik sini semula aku akan sambung blogwalking ke blog korang semua k? Tolong jaga si Rottkappchen's untuk aku. Haha. Doakan perjalanan pergi, semasa kat sana, dan balik ke Kaherah semula.


kek sempena birthday mak aku. tapi kesian mak jauh sangat tak boleh rasa. oh ye, birthday mak dah lepas dah, 8 oktober dulu. ;)

***Alamak, lupa satu lagi benda, ada orang yang rajin nak buatkan banner blog untuk aku tak? And watermark untuk gambar sekali. Aku akan bagi cenderahati dari jauh untuk banner yg dapat puaskan hati aku. Hehe.

Ja ne!

Oct 22, 2010

Gaduh dengan boyfriend disukai ramai. Tch~

Assalamualaikum!

Salam pagi jumaat!

Dalam entry lepas aku ada tulis yang semalam aku nak keluar main bowling dengan seorang blogger yang terkenal di kalangan gadis2 dan salah seorang ahli 100 penulis. Maka, alkisahnya...




Beliau dikenali sebagai Asada Ryutaro. Nama penuh boleh tulis tak Asada? (ugut2) Hehe. Aku agak lama dah follow blog beliau disebabkan penulisannya best. Aku jumpa blog beliau ni dekat Gengblogger tak lama dulu. Excited jugaklah bila singgah ke blog beliau sebab beliau pun merantau di Mesir jugak, Kaherah pulak tu, mesti lah kena follow! Lepas lama menjadi silent reader, aku tengok ramai aweks2 yang jadi follower beliau. Rupanya ramai peminat Asada ni, getus mindaku (ceh!). Kemudian Asada memperkenalkan 100 penulis di blognya, aku pun join jugak sekali. Jadilah kami di antara 100 penulis yang disayangi (wah3). Baru-baru ni, lepas aku buat entry aku ke Tanta tu, Asada tegur cakap dia baru tau aku pun ada di Kaherah. Tup tup, dapat contact beliau, dan apa lagi, keluar lah kami ke IBC semalam. (cerita ni dah dipendekkan, tapi sebenarnye memang pendek pun ceritanya. tch.)

Sebelum kami memulakan perlawanan sebab kena tunggu turn kitorang (malam Jumaat biasalah), teman lah Asada makan dulu. Lapar katanya. Kitorang sempat pulun dulu kat rumah sebelum keluar (aku keluar dengan Fit housemate aku). Tengah2 makan, adik Asada call. Boleh jugak aku dengar slang Sarawak beliau. Sorry ye Asada, slang Terengganu tak terkeluar pulak. Tch.


peace!

Setelah energy recharged bak kata Asada, kitorang memulakan battle bowling. Tau kitorang main berapa game? 5 game. Haha. Agak gila di situ. Kata Asada, tu kali pertama beliau main 5 game non-stop. Aku biasa main 6 game sekali harung kalau kat Malaysia. Juga kali pertama bagi kami main bowling sama-sama blogger (aku mana pernah jumpa bloggers in real life kecuali kawan2).

Resultnya : 
Asada - Kimmy
98 - 72
108 - 79
89 - 113
138 - 94
149 - 135

Ya! Jangan bising!!! Aku tau aku kalah! Hahaha. Yang tak tahannye, puas hati betul beliau gelak. Menang lah katakan. Siap suruh aku sohorkan yang beliau menang lagi dalam blog aku ni.


mengada2

Peh. Ya, ya, anda menang besar semalam. Takpe, lain kali rebeat lagi. Tak puas hati betul. Aku pun tak tahu kenapa markah aku boleh menjunam sebegitu rupa. Hisy, tak best betul perasaan tu. Ada part yang best, masa aku di frame ke-10 (last) game kelima, balingan pertama aku dapat split. Datang idea baik punya, aku baling yang sebelah kiri, Asada baling yang sebelah kanan. Dua-dua kena! Hahaha, dapat lah spare kat situ. Entah apa-apa dah ikut pak2 arab sebelah yang main suka hati lempar banyak bola sekaligus. XD

Ada sekali tu, ASADA MAIN TIPU! Aku mana tau bowling pun boleh main tipu. MANA ACI MENANG SEBAB MAIN TIPU! Lepas tu tak mengaku main tipu. Alasannya...


ceit!

Huh? Macam mana nak main tipu? Tanyalah beliau. Tch.

Lepas habis main, kitorang gerak ke KFC dekat abbas 'aqod. Makan lagi sekali. Rupanya kuat makan jugak Asada ni ye. Har har har. Takde pulak gambar kat KFC, lapar punya pasal segala tenaga dah dikerahkan sepanjang berbowling.

Tapi best lah main semalam. Terbang segala stress yang ada. Bersedia untuk menghadapi hari-hari busy lagi. Kat sini Jumaat je cuti dari kelas. Dan juga best sebab first time main dengan seorang blogger, famous pulak tu. Hais~ Aku expect, Asada yang aku bayangkan di dalam dunia blog, sama seperti luaran. Rupa-rupanya tak! Argh! Asada jangan gelak evil ya baca entry ni!!! Hisy! Kalau korang nak tahu beliau macam mana, jumpa lah sendiri. Sure nampak beliau berbeza. =)

Last but not least, dapat lah jugak ilmu baru tentang blogging. Banyak yang nak kena improve ni. =)

Nantikan update daripada beliau pulak. Rajin-rajinlah singgah blog Asada!

p/s : Asada punyai banyak persamaan dengan salah seorang best friend aku. Tiba-tiba teringat best friend aku tu. Apa khabar anda di sana? Moga sihat dan senyum selalu. =')

Oct 21, 2010

Makan, makan, makan.

Assalamualaikum!

Sejak akhir-akhir ni aku asyik makan luar je. Keringlah duit aku kalau macam ni selalu. Haha. Taklah, bukan selalu sangat. Dalam seminggu ada sekali. Ada je minggu yang tak pergi. Tapi minggu ni 2 kali pulak. Hehehe.

Aku pertama kali pergi restoran Mawaddah. Terletak di raba'ah. Restoran orang Malaysia. Pergh, ayam goreng dia best gila! Dah lah besar. Muahaha. Air bandung pun sodap oi. Nanti nak datang lagilah..


nasi pattaya.  ayam lupa nak ambik gambar. dah rasmi awal2 lagi.


bandung XXXL.. haha.

Tempat yang kedua aku baru pergi semalam, restoran sushi. Dekat bandar Heliopolis. Pun sedap gila! Actually ni baru first time aku makan japanese cuisine. Agak teruja aku kat situ baca menunya. Aku makan yaki soba and teriyaki chicken. Sedap woo. Tapi mahal la makanan dia, tak boleh pergi selalu, bankrap aku. Tch.


posing je lebih, makanan xde pun lagi..


chicken teriyaki and yaki soba..

Nak jadikan cerita, semalam kitorang hampir tak jumpa cari kedai sushi tu, sebabnya lampu signboard kedai takde sebab blackout. Maka kitorang makan candle light dinner special la semalam. Tapi yang hairannya, air cond ade pulak letrik. Dari mana electric source yang air cond tu ambik? Musykil.. musykil...

Sesiapa yang nak aku bawak pergi makan, roger2 lah ye? Hihihi.

p/s : Malam ni nak keluar main bowling dengan seorang blogger terkenal di kalangan aweks2 dan di kalangan 100 penulis. Siapakah beliau? Jeng jeng jeng~ Nantikan update nya!

Ja ne!

Oct 20, 2010

Apabila Kimmy Ai bosan dalam kelas...

Assalamualaikum~

Tahun ni belajar lagi General Histology macam tahun lepas. Aku rasa bosan yang amat sangat sebab belajar benda yang sama. Apa kata kalau dia proceed je dengan benda baru? Huh~

Maka cik K yang tak puas hati ni,, mula lah buat sengal bila dalam kelas practical GH.


ini lukisan struktur nucleus.


ini pulak apa? monster inc ek?

Haha. Imaginasi terlebih apabila keboringan tahan gaban. Maka, terjadilah pulak video neh. Part yang best video ni bila cik K buat muka evil bila dengar perkataan "balik". ;DD

video

Isy3..

Ja ne!

Oct 18, 2010

JPA, Yayasan Terengganu, dan soalan aku untuk korang yang kacak, hensem, cantik dan budiman.

Assalamualaikum.

Aku nak tanya pendapat korang, antara Yayasan Terengganu dengan JPA, mana satu nak pilih? Aku dapat kedua-dua tawaran ni. Masing-masing pinjaman, tapi jumlah yang berbeza, dan kelebihan yang berbeza. Berdasarkan kiraan, YT lebih banyak bagi pinjaman berbanding JPA. Kalau terima JPA, kerja kontrak dengan kerajaan selama 10 tahun. YT hanya kena bayaran balik, so takda ikatan kontrak kerja mana-mana, boleh je kalau nak ambik bahagian swasta. Aku nampak banyak kelebihan ke arah YT. Mak aku pun nampak gembira betul masa mesej aku awal pagi tadi bagitau YT luluskan permohonan. Satu lagi kelebihan YT, boleh jadi kita akan bayar kurang kalau result gempak. Fuh, itu part yang susah sikit bagi aku. Argh!

Sebenarnya aku taknak cakap pasal biasiswa/pinjaman kali ni. Tu belum lagi aku cerita apa aku nak buat bila dah dapat duit pinjaman. Tapi dah sah-sah la 3/4 daripada duit pinjaman tu burn awal-awal sebab nak bayar yuran pengajian. Adeh, sakit, sakit.

Aku cuma nak tanya, apa akan kita buat kalau kita diberi peluang untuk memegang sebuah kerajaan?

Kenapa? Tak berminat nak pegang kerajaan ke? Malas nak ambil tau? Lepas tu kalau jumpa anak muda sebaya kita yang bercakap panjang tentang impian sebuah kerajaan, kita pun mencebik sambil cakap dalam hati, "Ceh, macam layak je nak memimpin negara..."

Impian penggerak masa depan.

Yes. Kita takkan nampak apa yang ada di depan kita. Tapi apa perancangan kita untuk 10 tahun akan datang? Apa yang kita nak jadi di dunia ni? Apa yang kita nak sumbangkan kepada umat akan 10 tahun akan datang? Adakah kita nak hidup sebagai orang yang biasa, belajar sampai grad, dapat kerja dapat duit, kahwin, dapat anak, kerja, dapat anak, kerja, dapat anak, kerja, dapat anak/cucu, bersara, meninggal dunia.

"Alah, bukan tak buat apa-apa tu... tak tahu ke sepanjang tu aku beribadat penuh, InsyaAllah bekalan untuk aku bawa kat akhirat nanti."

Ada satu tanggungjawab yang paling penting yang kita tak sedar dan rasa susah nak buat. Dakwah. Itu tanggungjawab setiap manusia. Kalau dah dapat pengetahuan kepada kita, kita wajib sampaikan kepada orang lain. Kalau kawan kita buat salah, tapi dia tak tahu benda tu salah, dan kita tak beritahu dia yang benda itu salah, kita pun bertanggungjawab nanti. Inilah antara tanggungjawab yang paling berat selain daripada tanggungjawab kepada ibu bapa.

Teknologi moden.

Siapa yang cakap tak dapat pengetahuan dan ilmu, aku ketuk kepala. Dalam internet berlambak-lambak ilmu pengetahuan. Cuma kita nak cari atau tidak je yang jadi masalah sekarang. Tapi kena berhati-hati bila mencari ilmu. Mungkin ada yang dah diseleweng orang pihak yang tidak bertanggungjawab atau nak khianat agama Islam. Macam mana nak tahu yang ilmu itu betul-betul atau salah, rujuklah pakar dalam ilmu tersebut. Tanya beliau yang sumber ini dan itu boleh dipercayai atau tidak. Ustaz-ustaz berlambak, takkan nak buat show sahaja? Nak-nak kalau yang kat Mesir ni kan, banyak sheikh2 handal dan hebat, rugilah kalau tak bertanya soalan-soalan berkaitan agama. (aku belum pernah jumpa pun syeikh2 kat sini.)

"Kenapa nak fikir nak memerintah kerajaan? Kan sistem demokrasi dah berjalan, walaubagaimanapun, pemimpin tetap akan dilantik melalui pilihanraya. Yang kita nak kisah kenapa?"

Bukan itu soalnya. Soal sekarang, disebabkan demokrasi itulah kita kena berhati-hati untuk memilih pemimpin. Untuk itu, rakyat kena tau lebih banyak pengetahuan supaya mereka boleh berfikir dengan lebih baik dan nampak segala kebenaran yang nyata supaya pemimpin akan datang tidak disalah pilih. Tujuan kita hanya satu, nak dapatkan keredhaan Allah dan kejayaan di dunia dan akhirat. Siapa kata islam dan kerajaan tak boleh dicampur aduk? Tak belajar sejarah ke? Meh belajar sejarah kat sini. Siri kedua tentang entri tersebut akan dipublish tak lama lagi. Aku belum cukup sumber penguat untuk completekan siri kedua.


huh? internet ada dead end ke? Haha. itu lawak.

Kesimpulannya, aku membebel panjang ni cuma nak cakap, supaya cuba reflect balik apa tujuan kita hidup, and try to think out of the box. Try to think beyond your imaginations. Try to think, what will you do if you have to rule a country. What you should do with the country in your hand. How can you relate that responsibility with the religion. What can you do to rule the country and also gives dakwah to the people in your country. What you will do? The choice is in your hands.

Last but not least, aku nak minta korang baca entry seorang saudara seagama aku yang ini dan ini. Walaupun beliau juga ambil dari sumber lain, tapi apa salahnya saling melebarkan sayap dakwah. ;)

p/s : Aku tak faham kenapa sejak akhir-akhir ni entry aku agak panjang lebar. Aku rasa macam tak cukup masa untuk sampaikan segala pengetahuan yang aku dapat. Rasa kalau boleh, aku nak habiskan seluruh masa untuk sampaikan semuanya yang aku tahu.

p/s/s : Datang idea baru lagi untuk projek besar dalam hidup aku. Gembira. ;D

Oct 16, 2010

Off to Tanta (Siri kedua)

Assalamualaikum!

Serius aku demam hari ni. Argh!

Aku dah pergi Tanta dulu and ada entrinya disini.

So, semalam aku seharian berada di Tanta meraikan majlis rumah terbuka anjuran Medic Mesir Tanta. Ramai juniors yang datang. Kami yang seniors ni tak ramai sangat.

Aku datang naik tremco je. Mula-mula hajat nak naik tren tapi semua tiket habis sebab ramai arab balik kampung. Ada perayaan maulud syeikh mana entah aku pun tak tahu.

Yaa.. gambar-gambar mesti kasi upload lah!


Senior dentist Al-Azhar yg datang.


yang tengah tu Ummi kami, yang dapat hadiah tu dean faculty of medicine Tanta University.


antara juadah yang dihidangkan... slrrrp!


juniors dentist+medic al-Azhar.. ada jugak senior yg mencapap kat tengah tu, siapa lah agaknye tu.. hehe..

Sebelum balik, aku sempat bawa juniors jalan-jalan ke Awal Bahr. Tempat dia lebih kurang macam Hussin jugak lah. Ada jubah, selendang, kain, baju, kasut dan macam-macam lah! Aku pulak sempat tangkap sehelai abaya (jubah) hitam dan 3 pasang stokin tidur untuk musim winter nanti. Satu stokin untuk Meha (suke bebenor dia dapat stokin). Nak beli lagi jubah tapi saiz besar gila..nanti dululah.

Ada junior yang tanya, "Akak senior Tanta ke?" Aku jawab, "Kenapa? Taklah, senior dentist Al-Azhar lah." Kemudian dia jawab, "Oh ye ke? Tapi macam terer gila bawak pergi jalan-jalan kat sini (Tanta)." Terkejut budak tu. Aku gelak je. Aku selalu datang sini. Lagipun aku seorang yang pandai baca map, dan bayangkan sesuatu tempat. So, aku susah sikit nak sesat. Hehe. Tanta antara tempat yang aku suka. Kenapa? Sebab ni tempat pertama aku solat Aidil Adha dengan mak di perantauan. =)


Masjid Badawi di Awal Bahr

Kitorang balik malam semalam naik bas free. Hehe. Nantikan updates penuh tentang majlis tersebut dalam blog MM Al-Azhar.

Ja ne!

Oct 14, 2010

Rahmat musibah~

Assalamualaikum!

Actually aku tengah bersiap-siap nak gerak ke Tanta, esok ada majlis rumah terbuka MedicMesir kat sana. Last sebelum tutup facebook, aku sempat terbaca status sorang abang kepada aku. Aku rasa, apa yang paling dahulu, patut didahulukan.

"Ya Allah, di dalam hidupku, tak pernah aku rasa kecewa sebegini rupa, inilah sejarah paling perit sepanjang hidupku. Aku dah hilang kemampuan diri... Ya Allah, andai dugaan yang Kau beri ini untuk menguji keimanan, aku redha... tapi andai dugaan ini Kau beri untuk melemahkan iman ku, bantulah aku untuk mencari jalan keluar..."

Kita seringkali menyebut ayat di atas apabila kita ditimpa kesusahan dan musibah. Dan bila kita ditimpa musibah, orang-orang di sekeliling kita asyik menyuruh kita bersabar dan bersabar. Maka kita pun berkata di dalam hati, "Orang yang berkata tu tidak merasa apa yang kita rasa. Mereka senang untuk menyuruh kita bersabar, padahal mereka tidak merasai."

Tapi, kita nak salahkan siapa jika kita ditimpa musibah yang berat?


وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَن كَثِيرٍ


"Dan musibah apa pun yang menimpa kamu adalah kerana perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan banyak (dari kesalahan-kesalahanmu)." [Al-Quran, 42 : 30]

Jadi, ayat ini menyatakan yang segala musibah yang Allah timpakan ke atas kita, adalah dari perbuatan kita sendiri. Kita harus reflect balik apa amalan yang kita lakukan, pada setiap amalan itu kita fikir semula, adakah betul atau salah.

Sama ada kita nak ataupun tidak, semua musibah datang daripada Allah. Lalu kita bertanya lagi, jika Allah itu Ar-Rahman (Yang Maha Pengasih), kenapa Dia masih memberi musibah kepada kita?


مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَمَن يُؤْمِن بِاللَّهِ يَهْدِ قَلْبَهُ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ


"Tidak ada suatu musibah yang menimpa (seseorang), kecuali dengan izin Allah; dan barangsiapa yang beriman kepada Allah, nescaya Allah akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu." [Al-Quran, 64 : 11]

Semua musibah yang kita dapat, semuanya dengan keizinan Allah. Tuhan nak kita terima musibah tu. Supaya kita yang lalai tadi, kembali beriman kepada Allah, dan Allah akan memberi petunjuk dan jalan kepada sesiapa yang beriman. Setiap hamba akan menerima musibah walau sedikit pun. Kerana Allah ingin menguji adakah manusia akan masih berlindung dan meminta pertolongan Allah, atau berpaling dan kufur terhadapNya?


ٲمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْاْ مِن قَبْلِكُم مَّسَّتْهُمُ الْبَأْسَاء وَالضَّرَّاء وَزُلْزِلُواْ حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللّهِ قَرِيبٌ


"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) seperti (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan digoncang (dengan pelbagai cubaan), sehingga rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, "Bilakah akan datang pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat." [Al-Quran, 2 : 214]

Adakah kita pasti, dugaan yang kita terima tu sangat besar lebih dari orang lain? Orang2 yang terdahulu dari kita menerima dugaan yang lebih besar daripada kita. Apa yang nak diketengahkan ialah, semua orang menerima dugaan, sama ada kafir ataupun islam, cuma yang berbeza, kita sedar atau tidak.

Selepas kita fikir balik, jangan berlengah lagi. Tingkatkanlah iman kita. Mungkin kita terlalu sayangkan duniawi sehingga kita hilang arah hidup apabila kita kehilangan sesuatu. Ingat, kelebihan harta dan anak2 pun sebahagian dari ujian Allah.

اعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ

"Dan ketahuilah, bahawa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cubaan dan sesungguhnya disisi Allah lah pahala yang besar." [Al-Quran, 8 : 28]

Dan ketahuilah semua daripada kita, bahawa Allah itu Maha Penyayang. Segala dugaan dan musibah yang melanda, Allah ingin mendengar rintihan kita menangis berdoa dan berharap kepadaNya. Jika kita kembali sedar, segeralah menyebut, 'Innalillahiwainnailaihirajiuun'.

"(yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan "sesungguhnya kami milik Allah dan kepadaNyalah kami kembali" ." [Al-Quran, 2 : 156]

Kalau parents kita marah dan pukul kita, apa sebabnya? Sebab mereka sayang kita lah kan?

Keyword : Allah sayang kita. =)



Entry khas buat abang Khairul Izwan, fasi KMNS. Dan juga buat Khairul2 yang lain, Aminah2, Muhammad2,       Siti2, Nur2, dan semualah! =)

Okey, mau gerak ke Tanta sekarang! Dah lewat dah. Hehe. Nantikan updates akan datang! Oh, jangan lupa baca entry Asada tentang perjalanan beliau ke Tanta melalui keretapi ayam. 

Ja ne!

Fly and Fall

Assalamualaikum.


I want to fly, to the end of the sky,
I want to fly, to the very end of my life,
I want to fly, to where no one can beats me,
I want to fly, to where I can embrace the maximum happiness.


I want to fall, to where I can reach no more depth,
I want to fall, to the very end of my life,
I want to fall, to where nobody will be able to save me,
I want to fall, to where I can rest in without worries.


I want to be the one I should be.

Oct 12, 2010

El-Tahrir.

Assalamualaikum!

Alkisahnya, semalam aku pergi Embassy of Malaysia dekat Mohandisseen dengan sorang member ni. On the way balik, kami naik bas nombor 121 (perlu ke bagitau?) ke Ramses. Bas tu gila sarat pun kami naik lagi, biasalah, kalau nak comfort2, balik Malaysia jelah.

Yang malangnya, semasa bas tu melalui jambatan 15 Mei dekat dengan Tahrir tu, bas tu tiba-tiba rosak kat tengah-tengah jambatan. Semua yang sarat dalam bas tadi bengang and bising-bising semua. Kitorang terus turun  and nak cari teksi. Then, aku dapat idea cantik punya. Tengok jam, awal lagi ni, baru pukul 2 lebih. Tak jadi cari teksi, kitorang jalan kaki dari atas jambatan tu ke Tahrir. Menyusuri tebing sungai Nil, wahh!!! Aku dah lama berhajat nak jalan-jalan tepi sungai Nil di Tahrir ni. Actually takde apa yang best pun tapi bagi aku, scenery tu yang best. Hampir-hampir nak naik cruise menyusuri sungai Nil. Weehehehe~


Cantik tak?


abaikan tudung yang serabai tu sebab angin kuat gila. nasib baik aku tak pakai baju kurung. hehe~

Ada apa kat kat Tahrir? Ada Sungai Nil, cruise, restoran atas kapal, National Museum, and Mugamma (pusat untuk buat visa). Setakat ni, itu je yang aku tau. ;)


di depan Mugamma. ni gambar lama masa bulan 12 tahun lepas. 

Ja ne!

Oct 11, 2010

Maratib Amal - Menyingkap Tanggungjawab sebenar kita.

Assalamualaikum!

Aku dah lama nak post tentang ni tapi asyik lupa dan bila ingat balik mesti tak jumpa kat mana letaknya artikel tu. Pertama, aku lupa sebab dah sangat lama aku berjanji nak tulis tentang ni dalam entry Pak Cik Hassan. Ingat lagi tak? Aku rasa pembaca tegar blog ni (ada ke? sila angkat tangan.. aku nak tau jugak neh..) pun mesti dah lupa sebab dah lama entry tu. Kedua, bila ingat, mesti tak jumpa artikel then susah la nak tulis tanpa rujukan yang sah. Hais~

Ni adalah hasil dari usrah kat sini yang aku sertai yang bertajuk Open Your Eyes masa musim winter yang lalu. Ya, dah lama pun tapi aku still ingat. Perbincangan dalam usrah tu menyebut dan menyingkap kembali zaman kegemilangan dan reflection tentang zaman yang kita hidup sekarang. Ianya amatlah berbeza!

Untuk membuka perbincangan ini, aku akan memulakan dengan menyingkap kembali sejarah awal Islam dan perkembangannya melalui jadual yg aku dah edit dari yang aku dapat dari usrah tersebut.



Penerangan bagi jadual ni :


  • Pada era Jahiliyah, tiada dakwah Islamiah sebab Nabi Muhammad S.A.W still belum lahir. So, daulah (negara) Islam masih belum ada, begitu juga dengan tamadun Islam, lagilah jauh.



  • Kemudian, Muhammad bin Abdullah lahir di Makkah pada tahun 570 M dari kalangan puak terbesar dan terkuat di Makkah, Quraisy. Selepas diangkat menjadi Rasul pada tahun 610 M, baginda menyampaikan dakwah secara sulit selama 3 tahun dan terang-terangan selama 20 tahun. So di Makkah, hanya ada dakwah Islamiah, daulah dan tamadun still belum wujud.



  • Hijrah berlaku pada tahun 623 M. Madinah menjadi daulah dan pusat pertama penyebaran Islam. Masjid Nabawi didirikan, Piagam Madinah dilaksanakan, seruan Jihad, dan beberapa siri peperangan. Setelah Perang Mut'ah berakhir, Fathul Makkah (Pembukaan Makkah) merupakan peristiwa kemuncak dalam sejarah penyebaran Islam oleh Nabi Muhammad S.A.W.



  • Pada era Khulafa' ar-Rasyidin juga masih belum clearly wujudnya Tamadun kerana di sepanjang era ni, para pemimpin lebih menumpu ke arah pengukuhan dan perluasan Daulah Islamiah.



  • Zaman Umayyah merupakan permulaan sebenar ketamadunan Kerajaan Islam. Kerajaan ini berlangsung selama 90 tahun. Era pemerintahan Bani Umayyah menyaksikan usaha perluasan wilayah Islam dilakukan secara besar-besaran. Antara misi : Constantinople, Afrika Utara, Sempadan India dan Andalusia.



  • Zaman Abbasiyah ialah zaman kemuncak kegemilangan Kerajaan Islam di mana, Ustaziatul Alam (world order) di dalam tangga Maratib Amal berlaku. Di sepanjang kerajaan ni, untuk menguasai sesuatu bidang, seseorang perlu belajar arab dulu. Pemakaian/fesyen Islam ditiru, kerajaan yang digeruni di seluruh dunia. Semua penduduk tunduk pada sistem Islam walaupun ada penduduk bukan Islam. Pada zaman ni, wilayah taklukan terlalu luas sehingga tiada lagi kawasan untuk dibuka, so zaman ni lebih menumpu pada pembinaan tamadun. Pendalaman ilmu dan pelbagai penemuan kajian oleh tokoh-tokoh ilmuan Islam termasuk ilmu Sains dan teknologi. Zaman nilah yang aku kata Islam pernah menakluki 2/3 dunia.



  • Era Abbasiyah berakhir dengan kebangkitan tamadun barat melalui Perang Salib dan Serangan Mongol. Namun, selepas era tersebut wujud Kerajaan Turki Uthmaniyah. Peristiwa yang paling terkenal pada era ini ialah pembukaan Kota Constantinople oleh Sultan Muhammad II (Muhammad al-Fateh). Tapi, ketamadunan masa tu dah jatuh. Kerajaan Turki Uthmaniyah kalah dalam perang dunia pertama. Sistem khilafah di Turki kemudiannya dimansuhkan oleh Mustafa Kamal. Sistem khalifah yang sebelum ini menjadi tonggak or tunjang utama dalam pemerintahan hilang dari tangan umat Islam.



  • Zaman kini. Nak aku singkapkan jugak ke? Simple dikatakan, umat Islam sekarang ketiadaan tamadun dan daulah. Memang wujud negara-negara Islam tetapi tidak mengamalkan Syariah Islamiyah secara menyeluruh menyebabkan daulah itu tidak dikira daulah Islamiyah. Sistem undang-undang juga dipengaruhi Barat, bukannya dengan pelaksanaan hukum dalam Islamic Syariah.

Jadi, apakah kaitan sejarah Islam, dunia sekarang, dan Maratib Amal? Apakah tanggungjawab sebenar kita di samping Maratib Amal? Akan disingkapkan pada episode akan datang. Nantikan...


Oct 8, 2010

Dear oka-sama...

Assalamualaikum!

To my mother, Hamidah binti Salleh, thank you for birthing me. Even I can't do nothing to you now rather than countless thanks, I'll do my best in everything that I've to do. Happy Birthday, and I love you so much!


entah kenapa mak aku nampak comel dalam gambar neh.. hilang side kegarangan beliau.. hahaha.. ;DDD


p/s : Need a shoulder for me to cry on right now, but I find myself crying inside my heart...

Oct 6, 2010

Wanita dan Tempayan~

Assalamualaikum!

Hari ni cuti. Independence Day. So, semalam kitorang countdown kat CityStars. Gila ramai arab2 lepak kat sana semalam. Tak nikmat langsung aku nak lepak-lepak. Har har har.

Aku nak share satu cerita pendek ni. Aku dapat dari slideshow yang lecturer General Histology tunjuk baru-baru ni. Cerita tu ditulis dalam bahasa inggeris tapi aku translate. Lagipun aku tak berapa ingat sangat apa yang ditulis but i've got the point lah.

*****

Dalam sebuah kampung, tinggal seorang wanita tua yang kerjanya bercucuk tanam. Setiap hari, beliau akan membawa dua biji tempayan untuk mengambil air di sungai berdekatan.

Pada suatu hari, satu daripada tempayannya retak. Apabila tiba di rumah wanita itu, air di dalam tempayan yang retak cuma tinggal separuh sahaja. Tapi wanita tersebut masih menggunakan tempayan yang retak itu. Si tempayan yang retak itu berasa susah hati dan berasa dirinya sangat tak berguna dan menyusahkan wanita tua tersebut.

Setelah beberapa lama, si tempayan merasa tak tertahan lagi dan bertanya kepada wanita tua,

 "Wahai tuanku, kenapa kau masih menggunakan aku walaupun kau tau aku hanya mampu membawa separuh dari apa yang aku sepatunya mampu bawa?"

Wanita berkenaan hanya tersenyum dan berkata, "Wahai tempayan, cuba kamu lihat di tepi jalan di sebelah kamu ini, dan bandingkan dengan tepi di sebelah tempayan yang elok."

"Aku melihat terdapat pokok-pokok bunga yang cantik di sebelahku."

Wanita tua pun berkata, "Disebabkan kamu retak dan akan mengeluarkan air di sepanjang perjalanan, aku mengambil inisiatif untuk menanam pohon bunga di sebelah kamu dan kamu akan menyiram pohon-pohon ini di sepanjang perjalanan pulang. Pohon-pohon ini dapat hidup dengan sempurna dan aku akan memetik bunga-bunganya sebagai perhiasan di rumahku. Bukankah sangat berguna diri kamu kepadaku?"

Maka si tempayan pun terharu dengan dirinya sendiri. Walaupun ia mempunyai kelemahan dengan fungsinya, tetapi kelemahannya itu sangat berguna untuk sesuatu yang lain.

*****

Begitu juga dengan diri kita. Setiap manusia ada kelemahan yang tersendiri. Tapi siapa tahu, kelemahan yang kita miliki itu sangat berguna kepada orang lain? So, jangan lah rendah diri dengan kelemahan yang kita ada dan berputus asa. Setiap yang Allah ciptakan tu mempunyai manfaat yang tersendiri.

Ja ne!



~you'll be the sweet tooth and i'll be the dentist~


Oct 4, 2010

Tooth Fairy wants to be loved~

Assalamualaikum!

Ape khabar? Sekarang pukul 11.00 pm kat sini. Sepatutnya dah kena tidur dah. Anyway, subuh awal sekarang. Tapi sebelum tu, aku nak mengarut sikit kat sini.

Semalam tiba-tiba kawan aku cakap, "Rasa macam nak cari boyfriend lah pulak." Aku jawab, "Macam kau sorang, aku pun.."

Haha.

Tapi entah la. Aku cakap senang lah. Tapi aku sendiri pun susah nak deal dengan benda-benda ni. Actually aku malas nak masukkan lagi masalah sampingan dalam kepala. Dah la kepala otak aku dah tak berapa sihat and tak berapa betul, tambah pulak lagi dengan subjek Dentistry yang membunuh. Alahai, macam cari masalah la pulak kan.

Lagi satu masalahnya, aku takde masa nak cari. Aku bersosial je dengan member2 lelaki di sekeliling aku, tapi, setakat member jelah kan. Huh, cari ustaz? Belum sampai tahap tu lagi kot. Tau je lah aku kan. Bukan tak nak, tapi tak berpeluang. Hmm, personaliti aku pun lagi satu problem. Jenis malas nak fikir hal tak penting.  In other word, aku seorang yang serius je selalu. Kadang-kadang time orang gurau pun aku boleh percaya. Heh.

Pengakuan berani mati, aku pernah sekali in a relationship. Tak lama sangat, 8 bulan je. Kesian kat dia. Aku garang sangat kot. Heh.

Aku rasa, takde boyfriend pun okey je kot. Ni untuk aku sendiri la. Bagi korang, suka hati korang lah kan. Lagi satu fakta berani mati, aku pernah simpan perasaan kat seseorang selama 10 tahun. Tapi kawan tu dah selamat berbahagia dah. Sakitnya tak tertanggung tau? Bukan senang nak get over it. Baru je beberapa bulan aku dapat get over it. Mana tau aku dah dapat lupakan? At the very least, aku boleh cerita tentang ni dalam blog. Kalau tak, mana la aku boleh nak cerita benda-benda tak best ni dalam blog aku. Benda-benda sedih tak best la kan? Haha.

Ada sesiapa nak jadi boyfriend aku?

Har har har

*tampar diri sendiri*


bercinta dengan dental subjects pun best jugak kan? ;DD

p/s : Good luck semua atlet Malaysia di Sukan Komanwel XIX! Jom pulun emas! ;DD

Oct 2, 2010

Subjek-subjek yang membunuh~

Assalamualaikum!

'Amlein eh? Alhamdulillah aku sihat kat sini. Korang apa cerita dengan study and kerja semua? Harap-harap berjalan dengan baik keh? Don't worry be happy~

Aku cuma nak cakap aku penat. Aku pindah rumah hari ni. Dekat sikit dengan kuliah and lebih murah sewanya. Tapi tingkat empat. Hais~ Bukan main lagi penat. Thanks tau hero-hero yang tolong. (2 je kot) Hehehe. =) Mesej mak aku tapi beliau tak jawab. Takde kredit ke mak?

ARGH subjek baru banyak sangat!!! Tension! Tapi aku suka tension.

Dental Biomaterials
Dental Anatomy & Physiology
Biochemistry
 General Histology
Operative Dentistry
Crown and Bridge
Removable Prosthodontics
General Physiology
Hadeeth
Sirah
Quran
English Language

OUCH~ Pecah la kepala aku... =.="

Ja ne~

Related Posts with Thumbnails