Today's verse~

"On the Day when their tongues and their hands and their legs shall bear witness against them as to what they were doing." [24: 24]

May 25, 2010

Adam.

Assalamualaikum

Exam syafawi al-Quran aku dah selesai dengan jayanya semalam. Aku tak tahu how's the result, but i've done my very best. Insya Allah, aku tawakkal je la. Now is study leave. Cuti. Tak ada kerja selain study, makan, tido, online. Oh, aku sedang online. Sekarang kat Mesir masih siang (petang) and cik K sedang melayan bosannya dengan men'online' disebabkan takdirnye yg clash dengan siang untuk study. Maksudnya, beliau tak boleh study siang kerana banyak gangguan bunyi serta banyak lagi. Hei, Mesir ni tak pernah diam. Hehe.

Sejak2 ni aku tengok banyak status girlfriends aku kat laman web sosial asyik marah2 kat lelaki. Lelaki useless la ape la. Dey, aku rase kasar sangat la ayat korang tu. Korang kan berpelajaran tinggi kenapa ayat yg korang gune sangat low standard? And kenapa perlu benci? Kaum adam tu bukan manusia ke? Iye, lelaki ni direct sangat bila bercakap and tak fikir dulu effect apabila bergurau kasar dengan perempuan. Nama pun perempuan, mesti la cepat terasa and whatever lah. Tapi kenapa nak membenci? Mereka (kaum adam) tu tak tahu kalau korang tak bagitahu. Apa2 yg buat korang rasa tak selesa bagitahu je terus. Tapi kena tahan sikit la, lelaki ni agak ego walaupun perempuan pun boleh tahan ego.

Lagi satu, kalau tak suka, jangan cakap belakang. Lelaki tak suka bila korang cakap belakang tentang dia. Tak puas hati cakap depan2. Eventhough in a friendship je pun, berterus-terang je. Sebenarnya lelaki ni diorang faham perasaan kita cuma diorang nak korang express kan depan2. Walaupun korang nak marah2 lelaki pun, jangan gunakan ayat "All men were useless" and seerti dengannya. Perkataan "All" tu sangat tak sesuai. Disebabkan seorang, jangan libatkan semua orang. Perangai korang yg agak careless dalam menyampaikan perasaan ni akan menyebabkan mereka jadi menyampah tau tak?

Sepatutnya kaum adam ni perlu dihormati. Macam perempuan yg ingin dihormati lelaki. Sama je. Lelaki dihormati kerana kepemimpinannya. Perempuan dihormati kerana kelemahannya. So, hormatilah orang tua. Eh, takde kaitan, sorry2. Hehe. So, hormatilah kaum opposite korang.

Kalau nak marah, cakap "Ai sedang marah yu tau?". Kan senang. Jangan nak harapkan lelaki untuk faham dengan menunjukkan perangai yg ridiculous mcm tarik muncung 14 inci ke, tiba2 tinggalkan dia di tengah2 perbualan. That's not a good manner. Sebelum buat apa2 perbuatan atau keputusan, cubalah letakkan diri anda dalam situasi itu. Contohnya, korang nak marah kat sorang kawan lelaki korang ni, korang jerit2 tengking2 marah kat dia. Wow, cuba bayangkan kalau korang yg jadi dia, and dia yg sedang jerit2 and tengking korang di khalayak ramai. Pergh! Seminggu tak keluar rumah you. Heh, tahu pun.

Ah, kenapa aku tulis benda mengarut ni? Buang masa je kan? Dah memang sepatutnya semua orang dah tahu and faham tentang ni. Tapi aku tengok ramai lagi yang berlagak macam tak tahu ni.

P/S : Oh ya, kalau nak tulis status kat FB, Friendster, Myspace and whatever lagi lah kan, cubalah tulis benda2 yg agak ilmiah sikit. Kan korang belajar tinggi2. Post la pasal Phytagoras Theorem ke, Kirchoff's Rule ke, Bohr's Theorem ke. Kan syok sikit baca. Letak teka-teki pun dah ok. Best sikit bermain dengan minda. Tak pun ayat bunga2 ke. Best jugak mata memandang. Ni tak. Hais~

*Alamak, cik K punya status pun boleh tahan mengarut jugak. Hehe. Tapi tak kacau orang ye.*

No comments:

Related Posts with Thumbnails