Today's verse~

"On the Day when their tongues and their hands and their legs shall bear witness against them as to what they were doing." [24: 24]

Apr 29, 2010

Of Mansoura, CityStars, Fever, and (the damned) Practical Exam??

Assalamualaikum! Hai2.. 'amlein eh? (Arabic) haha.. Ape khabar? Oh lupekan semua entry emo2 aku tuh. Rabu hingga Sabtu lepas aku menghilangkan diri dari kuliah (ponteng) ke Mansoura atas sebab2 tertentu.

http://emo.huhiho.com

Antaranya, aku xboleh nak study kat rumah (ada beberapa faktor tp aku akan ceritakan satu je kat bawah nanti), kedua, aku hilang semangat (sekejap) untuk study disebabkan faktor pertama tadi, ketiga, aku xjumpe semangat untuk study. Kesimpulannya, aku xstudy pun sejak akhir2 ni. And i know there's something wrong about me for being like that. And what i did was very wrong. I knew it. Huh~

http://emo.huhiho.com

muka2 xbersalah melarikan diri. heh.

muka2 boring menunggu beberapa makhluk lagi yg lambat. haih

So, aku melarikan diri ke Mansoura bersama Nida, Takip, Iswan and Paat. Rumah Izzati yg menjadi mangsa kali ni. Haha. Pergi sana, main tenis, bowling yg lane nya buruk gila macam nak runtuh dah, pool 2-3 round, jalan, jalan, dan jalan serta makan, makan, dan makan, lepak, lepak dan lepak, round2 sikah... Peh~ gilak2. And we also celebrate one of my friend's birthday, Amirul. Selamat hari tua ye mirul, otanjoubi omedettou.. harap2 coklat tu sedap.. ye ke? Heh.

mirul malu2 potong kek.. surprise party la katekan.. aha!

Balik dari Mansoura, aku berjaya mendapatkan jawapan untuk masalah aku tu. Rupa-rupanya aku tension sebab privacy things. Aku seorang yg cintakan privacy, i mean, like sharing things like room. I cannot study because of some gangguan fizikal yg dimana aku x mampu nak concentrate study dalam situasi yg bising serta annoying (siapa yg boleh tahan? kalo yg boleh tahan tu nanti aku bagi penumbuk).

http://emo.huhiho.com

Hais~ But then, aku masih xtau macam mana nak mengatasi problem ni so i'll have to bear with it for some time (at least until the end of final exam). Fuh! Lega boleh luahkan kat sini.

nida, me and izzati

And, balik dari Mansoura, scene lepak belum habis. CityStars menjadi mangsa kedua. Kebetulan hantu2 shopping merasuk dalam badan. Ade la sikit aku beli. Tshirt and selipar and barang makan sikit. Hehe. Tapi best sebab lepak ramai2. Lively sikit.

tak tahan muka gembire sebab dapat melantak burger best kat Fudoruckers. aha!

Hari isnin, demam tiba2. I wonder demam tu disebabkan serangan hantu shopping or pergi Mansoura or immune system down atau ape. Tapi kali ni antara yg teruk juga la. Sampai hari ni pun badan still panas and selsema belum hilang.

Hah, and last but not the least, practical exam is crawling near!

Physics (4/5/2010)
Chemistry (6/5/2010)
Computer Science (8/5/2010)
Botany (9/5/2010)

Phew! Well, whatever it is, i'll study more serious after this! Go Mumtaz go! InsyaAllah.

wee~ final exam dah dekat!!! sempat posing walaupun nervous.. haha.


sayonara my burette.. kurang asam betul la burette ni aku baru je beli xsempat gune pun lagi dah arwah dah.. nampaknye kene la beli lain for final practical exam nanti..ahh duit~ T_T


p/s : this entry was freaking long! haha.. maybe i'll stop for a while to focus on studying for practical exam,, oh and also for final writing exam. weeoouu! Zass! ja ne!


Apr 27, 2010

So yea, i'm emo.

Assalamualaikum...

Oh really, even though i fell down for several times, i stand again. And then i fall again. I'm kind of tired for being so down. I'm really, really tired!

"On The Way Down"

Sick and Tired of this world
There's no more air
Trippin' over myself
Goin' nowhere
Waiting
Suffocating
No direction
And I took a dive

And on the way down
I saw you
And you saved me
From myself
And I won't forget
The way you loved me
On the way down
I almost fell right through
But I held onto you

I've been wondering why
It's only me
Have you always been inside
Waiting to breathe
It's alright
Sunlight
On my face
I wake up and yeah, I'm alive

'cause on the way down
I saw you
And you saved me
From myself
And I won't forget
The way you loved me
On the way down
I almost fell right through
But I held onto you

I was so afraid
Of going under
But now
The weight of the world
Feels like nothing, no, nothing

Down, down, down
You're all I wanted
Down, down, down
You're all I needed
Down, down, down
You're all I wanted
You're all I needed

And I won't forget the way you loved me

All that I wanted
All that I needed

On the way down
I saw you
And you saved me
From myself
And I won't forget
The way you loved me
On the way down
I almost fell right through
But I held onto you

Down, down, down
But I held onto you
Down, down, down
But I held onto you


But, i realize. That's how life is. So i have to endure it until the end of my life.


Now playing - Jordin Sparks - One Step At A Time

Apr 25, 2010

Hais~

Assalamualaikum!

http://emo.huhiho.com

1. Wahai hantu malas, tolong keluar dari badan aku.

2. Tolong la keluar, si malas.

3. Malas, syuh3 pergi main jauh2.


Hais~sindrom orang yg sukar mengatasi perangai malas.


P/S : Mak, tolong anak mak nie!!!

http://emo.huhiho.com

Now Playing - Say It Right - Nelly Furtado

Apr 19, 2010

Hishashiburi desu ne!

Assalamualaikum!

http://emo.huhiho.com

Hishashiburi desu! It means, it's been a while in Japanese. Weeehee! I've not posting anything since 4 days ago. Tsk.

http://emo.huhiho.com

I just didn't have any idea to write and so i let my dearest blog alone. Hihi, pardon me. But today i want to update about myself. Yah!

http://emo.huhiho.com

Woo, i don't know how many degree Celsius temperature now here in Egypt but it was so damn hot that i already feel sick of it. I almost got caught by fever but i still can stand it for now. And my friends are not feeling well here and there. Fuh~ Ah, and the air here are not very clear because of the strong wind that flews the sand to the air. Sometimes i saw the color of the sky here is like the sand color. Light brown, erm, something like that.

http://emo.huhiho.com

I've started to feel the stress of studying now. There will be some quizzes, and mid-term exam is about to arrive. Phew! And i love the stress! It will make me feel high! Hehe.

http://emo.huhiho.com

No matter how hard things in front of you, don't feel stirred, just do it without complaint.

http://emo.huhiho.com

Apr 15, 2010

Patut ke?

Assalamualaikum.

4-5 post terakhir aku macam gaye emo je. Maaf, memang itu yg aku rasa masa itu. Sekarang mungkin aku dah lebih stabil. Doakan supaya hati aku cepat sembuh ye?

Aku nak mengarut pasal wiwi si kucing mengade2 aku ni. Sejak akhir2 ni die semakin nakal and selalu buat orang marah. Tapi bukan aku yg marah, housmate2 aku. Ye la, wiwi selalu curi2 makan makanan orang, siapa tak marah ye tak? Aku marah jugak kalo kadang2 die curik batotis bil lahma (sandwich daging n ubi kntang) aku tapi kesian jugak kat dia. Dia bukannya ade akal pun nak faham orang marah die ke tak. Janji die isi perut die. Kan wiwi kan?


Aku dah la emo sejak2 ni, pastu dengar plak orang membebel marah2 kat wiwi. Bingit, tau tak? Aku diamkan je la, malas aku nak bazirkan baran aku tak bertempat. Aku rasa kesian kat die selalu kene marah and kesian jugak kat diri aku yg bengkak hati and telinga dengar org membebel2 ni.


Aku sekarang terfikir untuk pulangkan wiwi kat tempat asal die, KLCC. Tapi tiap2 kali bile aku terfikir hal ni, aku terus jadi sedih. Ye la, wiwi dah la manja dengan aku, pastu aku pulak yg nak buang dia. Namaku 'Athifah, maksudnya emotion/belas kasihan. Memang sangat kena dengan personaliti aku.


Macam mana ni ye? Aku sedang terfikir untuk pulangkan wiwi ke KLCC. Tapi nanti aku yg sedih... T_T

Apr 13, 2010

Love Letter to a Bestfriend~

Hayyu Sabie' (7th District),
Madinat Nasr, Qahirah,
Egypt




Assalamualaikum~

Dear my lovely friend, how are you? I hope you all fine there. I'm also in a pink of health. So how are you doing there? I miss you very much!

Hey, do you still remember when we first met? It's quite a normal way of how we met but i had never forgotten that day. And i'm really happy when you said that you love my smile. That makes me wants to smile every time.

I always wanted to know how your life there, far from me. Do you forget to eat? Do you get enough sleep? How do you do with your study? Do you still miss me like i did even until now?

I'm kind of feeling alone here even though i have so many friends here. It looks like i want to share everything in my mind to nobody else but only you. But i don't have too much words to say because i'm not good at telling stories at all. You already know me, right? But i just want you, i only just want to talk to you even though i had nothing to say. As long as i know and i believe you were there listening to my breath, i'll feel relieved.

Time passes by and so many things happen between us. So many problems that we've already gone through. Even though we're separated far across the seas and lands, our mission are always one : to get to Allah for sure.

I always try to be hard and act cool. But, when i realized that i didn't have you by my side, i feel really weak and miserable. Even the sun here shines brightly, but i still didn't see anything in the day. Only you can bright my life. Only you that can give me warmth and strength for me to move on. I really cannot find another person that was same like you. You're always my irreplaceable sun.

Time always get jealous to me. It makes me feel so hard to say goodbye to you, in this long love letter made only for you. It is time for me to stop writing, for now. I hope you can reply me. I'll really wait for your reply even though it is late. Don't make my heart break, again.

I miss you, and love you.


Dearest friend ;

Kimmy Ai


Apr 12, 2010

Emo's

Assalamualaikum..


When things get hard on me, nobody comes and try to comfort me. Such a pathetic. I hope i'll find a real 'doctor'. My heart hurts like i'm dying. It may takes some time for me to recover from this. Hope it will not be too long.


I'm not so cool, huh?

Apr 11, 2010

Kepala pening serta berpusing~

Assalamualaikum!

Hais~ esok ade test Botany and Inorganic Chemistry. Aku online jap je ni then nk study. Wish me luck!

Aduh, kepala pening ar. Tu la, campur-adukkan hal emosi ngan pelajaran... ha, pandai2 la kau handle sendiri.

Tapi bukan salah aku, kalau berita tu datang ke telinga aku tanpa dipaksa dan diduga...kan?

So, i must handle it myself and try to not pretend that i'm alright. I'm not okay, for now. But i'll try my best to recover, and try to get hold on to myself. Really, things get hard on me when i'm not in a stable state. It keeps pushing me down to the ground. Fuh~but i'm relieved that i've told this to some of my dear friend. At least i'm not keeping it into myself and suffered alone.

Wah! Leganya, bila aku dapat luahkan dlm my dear blog ni. Walaupun macam merapu and tak tau hujung pangkalnye, at the very least, aku dapat tulis something yang hati aku sekarang rasa. Aku akan cuba menjaga hati ni daripada sakit lagi. Cukup sakit secara fizikal yg aku dah lalui sepanjang 4-5 tahun ni.


Herm, well done 'Athifah. You got it right.

Apr 10, 2010

Assalamualaikum.


One-sided love always hurts. Like eating your own heart, that is. How are you going to get over it?



How to turn it off?

Apr 9, 2010

Why?


"Kenapa aku selalu menjadi mangsa keadaan dalam sebuah percintaan?"


Huh? Kenapa?


Tak payah la terlibat dalam mana2 hubungan percintaan. Terutama sekali jangan interfere masalah hubungan cinta member2 anda. Nasihatkan boleh, tapi jangan tolong selesaikan. Let them solve it themselves. Kalau nak sibuk-sibuk dalam masalah orang, memang kita akan jadi mangsa.



Kawan tu penting, tapi ada batasnya banyak mana yg kita boleh tolong. Even though he/she is your best friend forever, he/she will live with his/her love one day.



It's very lucky if your best friend forever is your soul mate.


ja ne!

Apr 8, 2010

Isn't it Ironic... don't you think?

Assalamualaikum.


Suddenly i remember one of my practical teacher that taught English when i am in form four. He's also an ex-student from my school. I still remember when we were learning literature titled The Necklace by Guy de Maupassant, the most important thing that he highlighted was the presence of Ironic in life. That was the first time i know what irony is about. Then, when i looked back through my life before, i found that, ah, how ironic... my life that is. And i've fallen in love with this song, introduced by my teacher even until now.



Ironic - Alanis Morissette

An old man turned ninety-eight
He won the lottery and died the next day
It's a black fly in your Chardonnay
It's a death row pardon two minutes too late
And isn't it ironic... don't you think

It's like rain on your wedding day
It's a free ride when you've already paid
It's the good advice that you just didn't take
Who would've thought... it figures

Mr. Play It Safe was afraid to fly
He packed his suitcase and kissed his kids goodbye
He waited his whole damn life to take that flight
And as the plane crashed down he thought
"Well isn't this nice..."
And isn't it ironic... don't you think

It's like rain on your wedding day
It's a free ride when you've already paid
It's the good advice that you just didn't take
Who would've thought... it figures

Well life has a funny way of sneaking up on you
When you think everything's okay and everything's going right
And life has a funny way of helping you out when
You think everything's gone wrong and everything blows up
In your face

A traffic jam when you're already late
A no-smoking sign on your cigarette break
It's like ten thousand spoons when all you need is a knife
It's meeting the man of my dreams
And then meeting his beautiful wife
And isn't it ironic...don't you think
A little too ironic...and, yeah, I really do think...

It's like rain on your wedding day
It's a free ride when you've already paid
It's the good advice that you just didn't take
Who would've thought... it figures

Life has a funny way of sneaking up on you
Life has a funny, funny way of helping you out
Helping you out


lyric credit to azlyrics.com



Just look thoroughly into the lyric, if you don't know what is irony. You'll understand the idea. And don't forget to check out this song. It's a beautiful song.


p/s : I wonder where is he right now..my teacher, that is.. well, he's a handsome guy after all. Haha. XD

Apr 5, 2010

Spirit! Spirit!


Assalamualaikum! Alahai.. aku dalam mood malas. Malas! Malas! Malas! Wahai malas, keluar dari badan aku sekarang!!! Get out! Haha..


Somebody help me please?




p/s : mata aku ade iras2 mata kucing tak?

Apr 4, 2010

Design!

Assalamualaikum! Ahhaha.. ai, apasal semalam bukak bilik warna putih merah ade bunge2 kat sebelah kanan atas.. hari ni bukak2 dah ada makhluk comel sengih2 dapat aiskrim. Heh.

Aku memang dah lama nak tukar layout. Maka aku selongkar la BloggerTemplates tu mencari2 yg sesuai. Kalau nak diikutkan memang banyak design yang aku berkenan. Sampai pening-pening kepala aku cari mana yang sesuai. Last2 ah lantak la aku bedal je la si makhluk comel ni.

Sebahagian dari otak rasional aku cakap,

"Wei cik K, xpayah la layout ni... dah la kau tu bukannya comel tetapi cantik (aha!) so xsesuai guna layout yg comel"

Sebahagian lagi cakap,

"Kau patut pakai yg warna hitam putih yang kau mula2 pilih tadi tu,, or yg purple dengan putih anggun tu,, baru sesuai dengan perangai serta penulisan kau"

Akal logik aku cakap,

"Kalau yg hitam putih tu macam boring aku tengok, sebab dari segi dalaman aku lebih ceria berbanding dari sifat luaran aku.. si makhluk comel ni plak tersangat la comelnya membuatkan aku xsampai hati nak ignore dia.."

Maka, aku dengan muka x malunya download la design ni... hais~


Bye2 warna hitam, merah and purple... kali ni aku nak bersama warna putih pulak ye~



p/s : 1 fakta baru tentang aku : cik K boleh menangis disebabkan lapar... mcm baby la plak.. hais~

Tajuk Dia Untitled... Boleh Tak?

Assalamualaikum! How are you? I'm fine. Aku cuma nak merapu sikit tengah2 malam ni. Firstly, good morning Malaysia. Heh.

Aku baru je selesai menjelajah beberapa blog yg biasa aku singgah and beberapa lagi yang baru pertama kali aku singgah.

Ada satu blog ni yang kandungannya tentang apa yg berlaku di sekitar kehidupan rakyat Malaysia di Mesir. (Aku dah lupe link nye sebab aku langsung xsuka dgn penggunaan bahasa beliau so aku pangkah terus lepas selongkar blog beliau...jahatkn aku? heh. ade sebab.)

Ada perkara yg buat aku xpuas hati sebab beliau (owner blog) menggunakan ayat-ayat yg tidak wajar digunakan oleh orang berilmu. Ya, kamu nak katakan yg apa yg berlaku itu sesuatu yg salah tapi cara kamu tidak berhikmah. Orang2 macam diorang ni kalau nak nasihat pun perlukan approach dengan cara yg lebih lembut. Kerana hati remaja muda-mudi ni senang nak dibentuk serta senang juga nak berubah. Aku juga seorang pemudi so i know how they feel. You should find another way to remind them. Kalau dengan cara kamu sekarang ni memang for sure buat mereka panas hati bile membaca post kamu. And target kamu x accomplish. Atau adakah target kamu bukan untuk menyedarkan mereka tetapi sengaja buat mereka fired-up?

Ok, cukup setakat tu untuk saudara blogger tersebut.

Manusia ni bermacam ragam. Tapi arah tujuan mereka hanya satu. Allah dah tetapkan ke mana hala tuju manusia ciptaan-Nya ni. Kalau kita lihat saudara/ri kita membuat kesalahan, wajar kita yg menjadi orang pertama untuk menyedarkan beliau. Tetapi dengan cara yg berhikmah, serta menarik perhatian beliau. Macam aku cakap tadi, remaja (aku) hatinya lembut. Senang dibentuk serta diubah. Tetapi hati mereka (aku) juga sukar untuk tetap. Jikalau memberi nasihat dengan cara yg salah serta membuatkan mereka tak puas hati, mereka akan memberontak, dan akan menjadikan sikap mereka lebih teruk.


Sebaik-baik penasihat adalah dari kalangan sahabat2 mereka sendiri. Sekiranya kita lihat sahabat2 mereka pun sama, kita tiada pilihan lain selain dari approach mereka sendiri.


Sepanjang hidup aku di bumi Mesir ni, terdapat banyak perkara serta isu2 dalaman di antara pelajar2. Bermacam-macam konflik juga. Ada yang fanatik politik. Ada yg langsung tak ambil kisah dengan keadaan sekeliling. Kalau yg fana-litik (fanatik politik) ni, tak habis-habis nak cari kesalahan orang, memperbesarkan masalah yg kecil, melaga-lagakan orang, serta macam2 lagi. Kadang-kadang sangat tak sopan ayat serta perbuatan mereka macam anjing menyalak2 tak tau apa2. (Sorry kalau terasa tapi rasanya ayat aku ni lagi sopan dari apa yg aku baca)

Kalau rasa nak sangat memimpin, habiskan dulu belajar kat sini pastu pergi balik Malaysia sana tu then ubah apa yg kamu nak ubah. Cakap senang..orang itu salah, orang ini salah.. kamu ingat nak pegang/pimpin sesebuah negara ni macam makan kacang cap ibu jari kaki je ke? Kamu belajar sejarah tak macam mana Nabi Muhammad S.A.W bersama para sahabat membina Madinah? Bukan dalam masa sehari je kan? Ia memerlukan kekuatan iman serta akidah yg kuat, dengan keberanian untuk berhadapan dengan musuh.

Untuk itu, kita yang manusia biasa ni yg akidah serta iman yg masih belum mantap lagi kena la ubah DIRI kita dulu disamping secara perlahan2 mengajak orang di sekeliling kita untuk turut serta mengubah diri. Bukan menyalak2 mencari kesilapan orang lain, betul?


Jangan mengeji orang yang memerintah, tetapi kita baikilah serta teguhkan apa yang ada pada diri kita dulu supaya kita layak menjadi pemerintah yang lebih mantap daripada yang sekarang. Zaman kita bukan sekarang. Zaman kita adalah dalam tempoh 20-40 tahun akan datang (based on my age). So, sebelum menempuhi zaman kita yg memerintah, jadilah yg terbaik di antara yg terbaik supaya pada zaman kita nanti kita berjaya mengembalikan zaman kegemilangan islam seperti tingginya darjat Kerajaan Abbasiyah dulu.

Summary : Jangan mencari serta mencaci kesilapan orang tetapi carilah kesilapan diri sendiri sebelum MENASIHATI orang di sekeliling kita BUKAN MENYALAK-NYALAK di belakang orang macam seorang penakut. Meshi?



p/s : sorry aku gunakan ayat2 yg xsedap mata membaca dalam entry kali ini. otak tengah panas. aku nak demam kot. huh~

Ma'assalamah.

ja ne!

Apr 3, 2010

Balik Kampung!! Wohoho balik kampung!!!

Assalamualaikum!

Ahaa~ Dari tajuk pun dah tau. I balik tahun ni ye!

Flight date : 18 July 2010 (CAI-BAH-KUL)

Aku balik lebih lambat dari tarikh akhir exam sebab aku nak relax2 and jalan2 kat Alexandria dulu. Aku nak mandi pantai kat sane dulu baru balik mandi pantai kat Malaysia plak. (Mak, kitorang rancang nak bercuti kat Pulau Perhentian...ala..dekat jer.. bagi ye? ahah..)

Cuti ni aku nak jalan2 ngan family plak.. nak pergi Cameron Highland, Pulau Kapas, Pulau Pinang (kampung belah bapak aku), and Negeri Sembilan yg sure xkn hilang dari list. Apa2 pun, aku nk lepak KL dulu mase sampai Malaysia and before fly ke Cairo back. Don't worry mak, it won't take so long. Aha! Ramai yg nak ajak aku lepak rumah diorang. *ramai ke? ahaks~*

Aku balik tak sampai 3 bulan pun. 2 bulan setengah je,kot. But at least, aku sempat celebrate raya, and birthday mak aku (8/10/2010) before fly back here!

Flight date : 10 October 2010 (KUL-BAH-CAI)



Till then, ja ne!

Apr 2, 2010

Sem II

Assalamualaikum!


Nuclear & Molecular Physics

Physical & Inorganic Chemistry

Botany (DNA & Physiology)

Computer Science

Faith & Ethics (Aqidah)

Al-Quran

Arabic Language

English

Fiqh



This is all the subjects for semester 2. It's killing me! With tonnes of quizzes crawling on me. Fuh~ =.=" Gotta work hard starting NOW.




p/s : My finger had been bitten by Yuuki when it fight with her new partner. It bleeds too much that i felt like fainting on the spot. And now it leaves a deep wound. =.=" Mom, should i get injection because of this? Is it antibiotic or antivirus? I forgot to ask you when i called you just now. T_T

p/s/s : I miss Mr. Farizz and Mrs. Heiji-san!
Related Posts with Thumbnails