Today's verse~

"On the Day when their tongues and their hands and their legs shall bear witness against them as to what they were doing." [24: 24]

Oct 28, 2009

Chokore-to...The Sign of Friendship


Anda kenal ini apa?

Ini?

Ini?


Dan ini?

Anda pasti?

Ini adalah coklat. In English we called Chocolate. In Japanese, Chokore-to. Everybody loves chocolate. Oh, mungkin ade jugak yg tak suka. Forget about those who doesn't like chocolate.

Aku merupakan salah seorang dari kamu, kamu, dan kamu, manusia yang gilakan coklat. Terpandang je gambar ni, dah tangkap leleh. Belum lagi tengok yang real. Kalau melintas kat Famous Amos tu pun dah x tertahan lagi. Nak pulak kalau poket tengah bekepuk-kepuk duit, mau dihabiskan ke arah benda ni je. Tapi xboleh...nafsu..nafsu..ape lagi perempuan kn yg ada 9 nafsu 1 akal, lagi la kuat perasan nak memuaskan nafsu yg 9 tu.

Si makhluk yang bernama Coklat ni pulak boleh la tahan harganye. Kalau coklat yg mahal yg orang-orang muda sekarang habiskan untuk bagi pada aweks and pakwes tu, duit tu dah boleh gune untuk pegi date and makan Sensasi Delight Set No 2 kat Pizza Hut. Porut ekau pun konyang. Haha..perbandingan yg sepatutnya ke arah kebaikan tapi alih-alih, sama jugak. Ahaks~maaf atas kesengalan Cik K. Cuma nak cakap betapa coklat ni boleh jadi lebih mahal daripada apa yg anda boleh makan kenyang2. Ada jugak yg murah macam Toblerone tu.

Critics: Apa yg best sangat tentang coklat ni? Entah la, mesti Cik K ni selalu habiskan duit beli benda ni. Sebab tu dia tau harga coklat ni sume. Childish..

Cik K: Ahem! Mr n Mrs Critics, it's my rights to buy anything because it is my money not yours. And for knowing all of these including prices of whatever, well, thanks to my 'childish' hobby that is "window shopping". Not shopping till dying to pay. *winking*

Critics: =.="

Apa yg best sangat tentang coklat? Rasanya, teksturnya, warnanya, dan punya bermacam-macam jenis dan gaya yg dicipta. Manis-manis berlemak, ditambah dengan pelbagai jenis kacang, tekstur yang lembut, kemudian dihias secantiknya untuk menarik selera orang yg melihat...Ah..sememangnya coklat. Well, no wonder ramai orang menyukainya. Tapi, disebabkan terlebih consume jugak, ramai yg terkena penyakit. Sakit gigi la, lemak la...mcm2 lagi la. Haha..nasib la sape yg xjaga kesihatan dan terlebih makan coklat tuh.

Anyway, kenapa aku keluarkan topik ni sebenarnya? Ada kaitan dengan tajuknya. Coklat itu tanda persahabatan. Aku temui kebenaran fakta ni sejak beberapa tahun lepas. Ianya bukan simbol cinta antara lelaki dan wanita semata-mata. Lebih pada tu, ianya lebih kepada kasih sayang, serta penghargaan kepada seseorang yg kita sayangi. So, bila kita temui orang yg kita rasa ingin hargai, apa kata hulurkan saja sebiji coklat padanya. Tak perlu banyak. Appreciation doesn't count in quantity.

Sahabat pun boleh dikaitkan dengan coklat. Semua suka bersahabat. Sahabat pun bermacam jenis dari luarannya. Ada yg kurus, tinggi, genit, gemuk, besar, handsome, cute, cantik...mcm2 lagi. Dari segi dalaman pula ada lagi yg berbeza. Pemarah, caring, baik, ceria, pendiam, lembut hati, berahsia, mulut banyak...semua ada. Banyak kawan, banyak la ragam kan. Kadangkala, bila kita terlalu sayangkn sahabat kita, akan berlaku kesilapan dan salah faham. Paling teruk boleh terputus sahabat. Kalau terlalu caring dikatakan jaga tepi kain orang. Overprotective, jadi mengongkong. Kalau x ambil berat sangat, dikatakan mengabaikan sahabat. Pelbagai lagi masalah yg dihadapi bila kita berhubungan dengan orang lain. Huhu..manusia ni bermacam ragam.

Tu je aku nak cerita hari ni. Till then, ja ne!

2 comments:

Maryam Fatanah said...

nyam..nyam...
delicious chocolate..
kim doakan maryam ek..
exam nih

heijihatsutori said...

*Drool*

Coklat....

....

....

.....*snap*

Kite kawn smpi bile2!!! ^^

Related Posts with Thumbnails